Saturday, September 7, 2019

SATANIC PANIC

SATANIC PANIC Chelseae Stardust je zanimljiva horor komedija koja uspeva da bude taman dovoljno sveža, taman dovoljno duhovita i taman dovoljno krvava da prevaziđe sve one ustaljene i ustajale domete mnogih skorašnjih radova u ovom podžanru. Film je producirala Fangoria, odnedavno u vlasništvu Cinestatea što znači da je Dallas Sonnier potpisan kao jedan od producenata, pa se može reći da SATANIC PANIC podosta odstupa od zahleričnih stvari koje se očekuju od ovog producenta (čak i kad je reč o horor komediji, setimo se LITTLEST REICHa).

Glavna junakinja je devojka koja radi kao isporučilac za lokalnu piceriju. Kada dobije zadatak da isporuči picu u bogataški kraj koji je van njenog rejona, ni ne sluti da će upasti u sred satanističkog rituala, i da će se ispostaviti kao jedina devica koju oni u tom trenutku mogu da obezbede.

SATANIC PANIC nije skup film ali iz filmova osamdesetih preuzima dosta lekcija u tome kako se horor može smestiti u nekoliko kuća i snimiti mahom u enterijeru. Sa Rebeccom Romijn u ulozi glavne satanističke sveštenice i Ruby Modine iz HAPPY DEATH DAY kao njenom kćerkom, imaju taman dovoljno žanrovskog star powera da opreme ovu dinamičnu i duhovitu priču. Segment na kom se nije štedelo je gore, i premda mahom ima komični efekat, urađen je bez zadrške i sa puno duha. U tom smislu, duhovitost ovog filma nikada ne ide u pravcu "mind over matter" foliranja. Ima svega onoga što treba da bude u pogledu ripper sekvenci.

Tehnička realizacija je solidna. Ovaj film svakako nije major produkcija i ima limite B-filma ali ni u čemu ne oskudeva, a Chelsea Stardust drži narativ pod kontrolom sve vreme. Isto važi i za razmeru humora i horora, film ne ispada iz tog balansa, uvek je podjednako prisustvo oba žanrovska elementa. Pa ipak, ako bih morao da definišem šta je ovaj film, najpre bih rekao da je komedija koji ne mogu da gledaju oni koji nisu ljubitelji horora. S druge strane, oni koji su došli na straight up horora mogu dobiti dosta slika i atmosfere koji im se mogu dopasti ali ne i autentičnu stravu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment