Friday, January 8, 2016

UNTAMED FRONTIER

Pogledao sam UNTAMED FRONTIER vestern melodramu Huga Fregonesea, u kojoj jaka glumačka podela predvođena Josephom Cottenom i Shelley Winters u spoju sa vrhunskim kolorom, uspeva da uzdigne sočnu intrigu na još viši nivo.

U ambijentu sukoba rančera i doseljenika, film govori o braku između varoške devojke i rančerskog sina-naslednika za koji ona misli da je sklopljen iz ljubavi a on je zapravo oženio kako ne bi mogla da svedoči o ubistvu koje je počinio iz bahatosti.

Na ranču, melodrama vrlo brzo dolazi do punog ekscesa ali Fregonese sve to režira sa punim ubeđenjem i energično tako da UNTAMED FRONTIER uspeva da uspešno plasira mnoge od svojih “konstrukcija”.

Lee Van Cleef se pojavljuje u jednoj od manjih uloga ali već u ovom filmu imamo priliku da vidimo prototip smutljivca sa Divljeg Zapada kakvog će kasnije vrlo često igrati.

Shelley Winters je navodno bila naporna na snimanju ali na ekranu pruža atipičan lik robusne glavne junakinje koja ima precizan moralni kompas. Joseph Cotten nema teškoće da se snađe sa ovim materijalom, a ostatak podele je vrlo sugestivan i u funkciji celine. 

Fregoneseovu reputaciju potvrđuje francusko DVD izdanje ovog filma na kom ga predstavlja Bertrand Tavernier, i svakako da je ambicioznije od većine američkih izdanja njegovog rada i sa najzvučnijim autorom-pokroviteljem.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment