Sunday, January 17, 2016

SAVAGE PAMPAS

Pogledao sam SAVAGE PAMPAS Huga Fregonesea, rimejk njegovog prvog filma PAMPA BARBARA u kome nažalost nije uspešno realizovao vrlo zanimljivu premisu. Naime, SAVAGE PAMPAS govori o tome kako tokom 19. veka u Argentini, Indijanci u dogovoru sa jednim razbojnikom pokušavaju da isteraju vojsku iz pampasa i koriste se domišljatom taktikom, mame vojnike da dezertiraju iz vojske tako što im nude žene na koje se ovi polakome izmučeni apstinencijom.

Komandant vojne postaje shvata da je jedini način da zadrži vojsku tako što će im dovesti žene i okuplja skupinu žena lakog morala ili na druge načine ugroženih grupa i dovodi ih u postaju.

Premisa je odlična, ali film se vrti u krug i ovaj južnoamerički vestern snimljen u Španiji u jednom trenutku gubi ne samo žanrovske odlike već prestaje da nam biva jasno u kom pravcu se kreće priča. Umorni Robert Taylor u glavnoj ulozi više nema snage da iznese bilo šta na harizmu a iz muškog dela ekipe jedini ozbiljniji doprinos daje ipak nejaki Ty Hardin, koji će samo par godina kasnije zaigrati kod Časlava Damjanovića u REKVIJEMU.

SAVAGE PAMPAS je velika propuštena prilika, naročito jer Fregonese u Španiji tada ima podršku Samuela Bronstona, holivudskog producenta koji je svoje operacije premestio kod Franca i pravio filmove za američko tržište. Ovo je jedan od Fregoneseovih vesterna rađen u uslovima A-filma koji ne dobacuje ni do B-dometa. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment