Monday, January 4, 2016

THE RAID

Pogledao sam THE RAID Huga Fregonesea, vestern baziran na zanimljivoj istinitoj priči o odredu južnjačkih vojnika koji su pobegli iz zarobljeništva na Severu i odlučili da u zaleđu unionističkih snaga organizuju diverzije i pljačke kako bih ih naterali da povuku deo trupa sa fronta.

Fregoneseov film prati slučaj koji se desio u vermontskoj varošici St. Albans u kojoj je južnjački odred uspeo da se infiltrira i organizuje svoju prvu akciju. Protagonista priče je južnjački oficir, osvetnički motivisan zbog ubistva svoje porodice i uništenja imanja od strane unionista, igra ga Van Heflin. Međutim, prilikom infiltracije u St. Albans upoznaje mladu vlasnicu pansiona, ogra je Anne Bancroft i između njih se razvija platonska ljubav koja ga na kraju sprečava da svoj zadatak izvrši u najbrutalnijoj formi koju je zamislio, uključujući ubijanje civila, već se fokusira na strateške ciljeve pljačke banke i paljenja radnji.

Lee Marvin igra psihotičnog Južnjaka kome se ne dopada to što je komandant “smekšao” i koji želi da se napravi poptuna odmazda za Atlantu i Savanu a Peter Graves lojalnog oficira koji se drži komandantovih planova.

Fregoneseova režija je dinamična i sigurna. Uvodeći zanimljive psihološke detalje u prikazu likova umnogome uspeva da prevaziđe ograničenja koja su mu nametnuta formom B-filma u kojoj se izražava. Van Heflin je okružen odličnom podelom, i Anne Bancroft s jedne a Lee Marvin i Peter Graves sa druge strane umnogome pomažu da izgradi svoj psihološki složen lik koji od osvetnika bez ikakvih dilema izrasta u oficira koji itekako vodi računa o civilima. 

Lucien Ballard u okvirima estetike B-vesterna uspeva da napravi vrlo solidnu fotografiju i upotrebu kolora, uprkos tome što sama kopija nije naročito očuvana.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment