Sunday, January 31, 2016

OPERACION E

Pogledao sam OPERACION E Miguela Courtoisa, film o istinitom slučaju Operacije Emmanuel, akcije otmice i spasavanja dečaka čiju je majku oteo FARC a on se rodio u zatočeništvu. Priča je data iz vizure nedužnog zemljoradnika koji je na teritoriji koju zauzima FARC gajio koku i u jednom trenutku bio zadužen da brine o bebi. Kada se beba teško razbolela, odneo ga je u dom zdravlja u obližnjem gradu pod kontrolom vlasti i tamo dete biva odneto na usvajanje jer se lekarima učinilo da je bilo žrtva zlostavljanja.

Dve i po godine kasnije, FARC pronalazi zemljoradnika koji je pobegao od njih u grad i tražim mu da vrati dete u protivnom će mu pobiti porodicu. Zemljoradnik shvata iz vesti da je venecuelanska vlada dogovorila razmenu za malog Emmanuela i shvata ko je beba. 

Miguel Courtois je od početka karijere želeo da se profiliše kao reditelj političkih trilera na tragu Gilla Pontecorva i Coste Gavrasa pa su EL LOBO i GAL baš takvi filmovi. Posle lutanja u filmu SKATE OR DIE, OPERACION E je povratak toj vrsti izraza, i predstavlja pun pogodak.

Kao i Noriega u EL LOBOu i Luis Tosar u OPERACION E je na nivou zadatka i od Jose Crisanto Tovara uspeva da napravu ikonu svoih onih nedužnih ljudi uhvaćenih u oružanim sukobima nepomirljivih strana. Ovaj film svakako je ukazao na Tovarovu sudbinu i pre svega ima razumevanja za ovog učesnika događaja.

Pojedini krugovi u Kolumbiji, pre svih Emmanuelova majka Carla Rojas zauzeli su se protiv ovog filma, iako mi se čini da nema razloga za to. Sukob FARCa i Vlade prikazan je uravnoteženo, naročito ako imamo u vidu da je vlast prikazana kao potpuno nesposobna da obezbedi bezbednost svojim građanima čak i na teritoriji koju kontroliše. S druge strane, verovatno se i FARC nadao romantičnijem prikazu od ovog koji je dobio.

Courtois gradi napetost unutar jake naturalističke atmosfere i sa dokumentarističkom fotografijom Josu Inschausteguija, izbegavajući da potone u senzacionalizam. Ipak, sama završnica sa diskretnim akcionim finalom i direktnim angažmanom u korist Jose Crisanta nimalo ne degradira film i ne čini ga jednostranim.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment