Wednesday, January 6, 2016

APACHE DRUMS

Pogledao sam APACHE DRUMS Huga Fregonesea, poslednju produkciju Vala Lewtona. Ovaj surovo niskobudžetni vestern snimljen je u Technicoloru i spada u red najjeftinijih mogućih filmova koji su u to vreme rađeni u toj tehnici. Val Lewton je bio jako zadovoljan ovim filmom i samim Fregoneseom sa kojim je planirao da nastavi saradnju. Nažalost, čuveni Val Lewton preminuo je nekoliko meseci pre izlaska ovog filma. U svakom slučaju, u Lewonovoj karijeri koja je najpoznatija po produkciji crno-belih horora, APACHE DRUMS stoji kao verovatno najznačajniji vestern.

Značaj ovog filma vidljiv je i danas, ali nažalost, ovo nije primer vrhunskog Fregoneseovog rada naprosto zato što su odnosi više postavljeni na papiru nego u glumačkoj igri. Iako film vrca od raznih dobro zamišljenih konflikata ni u jedan zapravo nisam uspeo da poverujem.

Otud, film ima veliku ambiciju u pogledu rada sa karakterima i ova priča o opsadi bazirana je na tom tipu interakcije ali moram priznati da me nažalost nije ubedio. Stoga, ovaj značajni Fregoneseov naslov nisam doživeo onako kako ga je prepoznala stručna literatura. 

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment