Friday, January 15, 2016

SEVEN THUNDERS

SEVEN THUNDERS Huga Fregonesea je verovatno najbliži onome što je ovaj reditelj želeo da snima kada je napustio Holivud i došao u Evropu. Reč je o crnhumornoj melodrami sa jakim elementima trilera, realizovanoj u Velikoj Britaniji, u A-uslovima realizacije, ne samo u produkcionom pogledu već i u spremnosti producenata da Fregoneseu dopuste odmah od konvencija B-filma u pogledu karakterizacije.

Kao što je u BLOWING WILD počeo da eksperimentiše sa žanrovskim hibridima, u SEVEN THUNDERS Fregonese to dovodi do krajnosti i pravi film koji funkcioniše, uspeva da zadrži sve uzde u pogledu upravljanja pričom i da ne ode u digresije čime pokazuje pravo rediteljsko majstorstvo.

Prikaz života u Marseju tokom okupacije je pikantan, sa dosta dramske ironije svojstvene evropskom filmu, a priča prati dva paralelna toka koja se ukrštaju - dva britanska ratna zarobljenika koja beže od Nemaca i pokušavaju da uhvate neku vezu u Marseju i serijskog ubicu koji važi za “vezu” a do sada je u stvari već skoro sto ljudi izbavio od Rajha, prebacivši ih na onaj svet umesto u Britaniju.

Fregonese vrlo dobro balansira između romanse, humora i saspensa, majstorijski koristi milje u koji je priča smeštena, i u pogledu situacije i u pogledu lokacija. Nažalost, ovakvu priliku dobio je još samo jednom u Evropi, u danas nedostupnom filmu I GIROVAGHI. 

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment