Thursday, January 7, 2016

MAN IN THE ATTIC

Pogledao sam MAN IN THE ATTIC Huga Fregonesea, treću ekranizaciju romana Marie Belloc Lowndes THE LODGER. Jednu od njih radio je Hitchcock, druga je imala tretman A-filma, a Fregoneseova je realizovana kao B-filma i u vreme izlaska smatrana je suvišnom. Opšti utisak da je ovo nepotrebna ekranizacija doveo je i do marginalizacije ovog filma koju on nije zaslužio. Reč je o vrlo atmosferičnom B-filmu u kome je Fregonese uspeo da napravi dosta dobru hemiju među junacima unutar domaćinstva koje sumnjiči svog novog podstanara da je Jack the Ripper. Ako imamo u vidu da nam je ishod priče zahvaljujući ranijim ekranizacijama poznat, Fregonese dosta dobro uspeva da izgradi ambivalentnost oko naslovnog junaka i da vrlo dobro prostavi okolnosti oko emotivnog odnosa koji prema svojoj okolini gradi svirepi ubica.

Film je vizuelno najživlji kada izađe na noćne londonske ulice a Fregoneseu se mora skinuti kapa kako je u ovako atmosferičan film koji bi se mogao definisati kao svojevrsna dekonstrukcija viktorijanskog trilera, uspeo da uklopi i dve plesne-pevačke numere a da one ne razore sve ono što je dotle izgradio.

MAN IN THE ATTIC nije najznačajnija ekranizacija LODGERa ali je mnogo bolja od onog statusa koji ima u literaturi i percepciji Fregoneseovog opusa.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment