Thursday, February 9, 2023

LES CINQ DIABLES

Lea Mysius snimila je veoma zanimljiv film LES CINQ DIABLES koji izmiče jednostavnim žanrovskim definicijama, ali možemo reći da se radi o melodrami sa jakim elementima fantastike.

Film govori o devojčici koja posle dolaska svoje tetke, počinje da ima mistična iskustva, trigerovana njenim izoštrenim i neobičnim čulom mirisa, I devojčica se upoznaje sa prošlim događajima koji u sadašnjosti koji progone njenu porodicu i čine je skoro izopštenom.

Lea Mysius i snimatelj Paul Guilhaume su pisali scenario, a on je i snimao. I film zaista izuzetno dobro izgleda, veoma je atmosferičan i estetizovan i sveukupno je vešto izveden, nudeći razna čitanja u pogledu žanra kroz način realizacije. Naime, melodrama je ozbiljno izvedena ali vizuelna artikulacija odlazi u neka veoma upečatljiva rešenja u pogledu fantastike.

Adele Exarchopoulos igra glavnu ulogu i odlična je u oba vremenska toka i u oba se veruje, ostatak podele je izvanredan kao i devojčica koja je veoma ekspresivna i vešto vođena od strane rediteljke. Glumci svakako čine centar filma i omogućuju mu da gledaoci kroz vezivanje za likove prevaziđu tu žanrovsku ambivalentnost koja se gradi i karakteriše film.

LES CINQ DAIBLES nije film koji će svakome biti podjednako efektan. Ključ je u vezivanju gledaoca za glavne likove. Koliko to uspe, toliko će se uživati u filmu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment