Tuesday, March 5, 2024

SENTINELLE

Julien Leclercq snimio je film SENTINELLE koji je onako stripped down vengeance film kakav bih potpisao da želim da gledam, ali kada sam ga dobio nešto mi fali. Naime, film kreće scenama rata u kojima upoznajemo glavnu junakinju u toku jedne francuske vojne operacije. Iz raskošnog dekora borbe u Siriji, dolazimo u Francusku gde junakinja postaje vojnik u sastavu stalne straže za borbu protiv terorizma. A onda njenu sestru siluje ruski tajkun i ona kreće u osvetu.

Sve je kako treba, ali nekako svi ovi elementi nisu dobro povezani. Činjenica da je junakinja vojno pripremljena za borbu nam je naravno neophodna za ovu premisu, ali njeno stražarenje u unformi pod punom ratnom opremom na ulicama ne doprinosi mnogo priči. Isto tako relativno spektakularno otvaranje u ratu stoji u opoziciju kasnijem mininalizmu u pogledu broja karaktera i dešavanja.

I to je šteta jer je SENTINELLE film koji je pokazao snagu da može da bude dosledan u toj ideji svedenog filma osvete, da ne pravi digresije i ne dodaje suvišne ukrase. Međutim, onda tako nekim stvarima odvrati pažnju od osnove i stvara lažno očekivanje koje je nepotrebno.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment