Wednesday, December 22, 2021

MOTHER/ ANDROID

MOTHER/ANDROID Mattsona Tomlina je nepravedno oklevetan B-film koji itekako zaslužuje pažnju.

Nastao u produkciji Matta Reevesa sa kojim je Tomlin bio u tesnoj saradnji na novom BATMANu, reč je o postapokaliptičnom survival trileru, smeštenom u svet koji su pregazili androidi i saterali ljude u zbegove. Naravno, to je nešto što smo u širem smislu videli u TERMINATORu, i Tomlin jeste scenarista nove animirane serije u toj franšizi, ali ovo je nešto što uprkos derivativnosti ima svoj identitet.

Tomlinov film je sveden, fokusiran na dva i po lika, a protagonisti su mladi par koji igraju Chloe Grace Moretz i Algee Smith koje je devojčina trudnoća zatekla nespremne, pred apokalipsu, i sada lutaju razorenim svetom dok je ona pred porođajem.

Tomlin fokusira veliku i po definiciji spektakularnu priču na njih dvoje i kroz njih sagledava sve. Film je tenzičan, svesno neprijatan i veoma uzbudljiv onda kada treba. Akcije ima ali je fino konceptualizovana tako da ostane fokusirana na likove, i da se svaki udarac računa. Isto važi i za suspense situacije.

Tomlinu ovo nije prvi film ali mu je prvi prominentniji naslov koji je režirao. S druge strane već se dokazao u mejnstrim formama i raskošnijim zahtevima, i pre BATMANa, pisao je PROJECT POWER koji je bio fino osveženje prošle sezne.

Tomlin ovde samog sebe dobro režira, jednim delom jer realno sagledava svoje trenutne mogućnosti. U tom pogledu, MOTHER/ ANDROID treba pogledati na vreme.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment