Monday, December 27, 2021

MONSTER

MONSTER Anthony Mandlera, poznatog reditelja spotova i reklama, najčuvenijeg po saradnji sa Weekndom, prošao je zapaženo na Sundanceu. Reč je o sudskoj drami, obogaženoj flešbekovima i subjektivnim karakternim digresijama o budućem studentu filma koji završava u zatvoru zbog sumnje da je pomagao pri izvršenju pljačke lokalne bakalnice. Dok porodica i advokati pokušavaju da ga oslobode a on sam prolazi kroz razne krize, u flešbekovima se razotkrivaju okolnosti događaja i života koji je dotle vodio.

Mandlerov film zadržava određenu dozu ambivalencije u odnosu na događaj iako afirmiše svog junaka kao momka bitno drugačijeg od svog okruženja.

Mandlerova veština u pogledu estetizacije je evidentna, i uprkos tome što na nivou sadržaja, MONSTER u pojedinim momentima deluje prejednostavno, mada nikada ne postaje naivan, na nivou forme ovo je zanimljiv film, i svež pogled na nešto što je u osnovi courtroom drama.

U filmu glumi upečatljiva ekipa, od Denzelovog sina preko ASAP Rockyja do solidnih karakternih glumaca, i oni su svakako doneli poseban kapital filmu koji je bez nekog očiglednog razloga čekao par godina između festivalske i komercijalne premijere.

Svakako da nešto preferencijalniji tretman u oceni dobija zbog toga što junak u jednom momentu kaže da se zbog DEAD PRESIDENTS Braće Hughes bavi filmom.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment