Monday, December 27, 2021

MAMA O PAPA

MAMA O PAPA Dani de la Ordena je njegova druga romantična komedija ove godine, i ponovo je napravio uspešan film, dokazavši se kao auteur u ovom žanru. Dani de la Orden i Eric Navarro potpisuju scenario inspirisan francuskim filmom, ali donose svoj pečat čija je osnovna karakteristika ispitivanja granica žanra. U LOCO POR ELLA oni se bave romantičnom komedijom gde je ozbiljno pitanje da li je ljubav među glavnim junacima zapravo realna, jer je jedan od partnera duševno bolestan. 

U ovom filmu oni prave anarhičnu komediju u kojoj dvoje roditelja odlučuju da se razvedu i pošto oboje dobijaju poslovne ponude zbog kojih moraju da se isele iz Španije i moraju da uvale onom drugom starateljstvo nad decom. Roditelji kreću da se ponašaju loše prema deci kako bi ih socijalne službe prepustile onom drugom i tu se stvari razvijaju u priču koja funkcioniše i jak baraž gegova koji je ne usporavaju.

Requa i Ficarra su snimili CRAZY STUPID LOVE u kom su ovu vrstu filma digli na najviši nivo. de la Orden pravi španski odgovor na to. Ne ide toliko u estetizaciju kao Requa i Ficarra, ali ovo je sličan, samo jednostavniji i "manji" film tog tipa.

U tom pogledu, de la Orden mora biti prepoznat kao autohotni autor u ovom žanru, i jedan od najzanimljivijih reditelja koji u njemu rade, globalno gledano.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment