Monday, December 27, 2021

ESCAPE FROM MOGADISHU

Pogledao sam ESCAPE FROM MOGADISHU Seong-wan Ryooa. Ryoo se ispostavio kao veoma solidan južnokorejski univerzalac sa uspešnim naslovima u rasponu od DACHIMAWA LEEja do BERLIN FILEa. ESCAPE FROM MOGADISHU je bliži ovom drugom naslovu, s tim što je reč o istinitoj priči koja omogućuje Ryoou da malo snima svoj ARGO a malo svoj 13 HOURS i u oba se dobro snalazi.

Tokom 1990. godine u Mogadišu, obe Koreje imaju svoje ambasade. Severnokorejske diplomate i obaveštajci su domišljatiji i proaktivniji u svojoj opstrukciji pokušaja da Južna Koreja obezbedi somalijski glas u UN. Međutim, kada krene pobuna Aididovih snaga, Južna Koreja ipak ima više para i njena ambasada uspeva da bar za neko vreme uplati obezbeđenje vladinih snaga. Haos i nasilje isteruju severnkorejsku posadu iz njihovog predstavništva i oni se nerado obraćaju Južnjacima za pomoć. Ovi ih pak nerado primaju u svoju kuću i tada kreću da kuju plan kako da pobegnu iz Mogadiša.

Seong-wan Ryoo sve dok u drugoj polovini i završnici ne uđe u full-on i veoma uzbudljiv survival akcioni triler - koji srećom ne odudara od onog viđenog pre toga, odnosno uspeva da se uklopi, gradi pre svega jedan dosta žovijalni, domišlljati špijunski derivat trilera i komedije. Pomalo čak ima atmosferu onih britanskih komedija sa lagodnim prikazom kolonijalnog života.

Međutim, isto tako kada se pretnja pojača na maksimum, Ryoo gradi scene koje bi Bay rado potpisao u 13 HOURS, barem jednu vrhunsku.

Prikaz Severnjaka je odmeren ali u suštini sa jakom plakatskom dimenzijom njihovog straha od reakcije Pjongjanga ali i podozrenja jednih od drugih jer se prosto ne zna ko radi kao doušnik. Ipak, oni nisu prikazani kao negativni ili inferiorni likovi, iako su Južnjaci na kraju priče bili presudniji za uspešno izvedenu evakuaciju.

ESCAPE FROM MOGADISHU je prošao izuzetno dobro na blagajnama i poslat je kao južnokorejski kandidat za oskara što je kao što znamo posle PARASITEa veoma prestižna stvar. A naročito u godini kada su proizvodi K-pop kulture poput muzike i serija imali globalnu ekspanziju. ESCAPE FROM MOGADISHU je spreman za internacionalnu publiku ali nije neki gamechanger kakav se sada očekuje iz Seula.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment