Saturday, August 20, 2011

HORRIBLE BOSSES

Pogledao sam HORRIBLE BOSSES Seth Gordona, i to mi je za sada mozda i najbolja komedija ove sezone. Posle pristojnog ali na mnogim nivoima tankog HANGOVERa 2 i skoro pa potpuno razočaravajućeg BRIDESMAIDS, BOSSES vraća R-rated komediju na zasluženo mesto a konačno uspeva i da objasni zašto se u tolikoj meri i računalo na Seth Gordona kao reditelja skupih komedija.

Prvi adut filma je odlična glumačka ekipa koju je okupio vrlo solidan scenario. Negativci koje igraju Kevin Spacey, Jennifer Aniston i Colin Farrel su maltene veća imena od glavnih junaka koje igraju Jason Bateman, Jason Sudeikis i Charlie Day. Bateman je odavno pokazao da ima potencijal za leading mana a sa ovim filmom to definitivno potvrđuje. Sudeikis i Day su već bili tandem u filmu GOING THE DISTANCE u ulozi ortaka Justina Longa (New Line je inače radio i GOING THE DISTANCE i HORRIBLE BOSSES) a Sudeikis je bio odličan i kod Farrellyjevih u HALL PASSu, takođe odličnoj ovogodišnjoj komediji koja je prevazišla svoje znatno isplativije konkurente.

HORRIBLE BOSSES je srećom zaradio još više nego HALL PASS i u tom smislu dobio je dobru satisfakciju na blagajnama. Potencijala za eventualnu franšizu takođe ima i nadam se da u eventualnom nastavku neće upasti u grešku HANGOVERa i imati likove koji se ponašaju kao da su svesni da su u nastavku.

Oba ova filma donose odličnu mešavinu vulgarnosti i humora. Iako nijedan od njih nije tako drastičan kao HANGOVER, oba su dovoljno dirty da se kvalifikuju za takvu vrstu etikete. Međutim, sasvim je očigledno da Gordonov cilj nije ni bio da pomera standarde i menja žanr.

Ipak, ono što se sada sasvim jasno uspostavlja kao standard jeste Jason Bateman kao straight guy komičar koji vrlo sigurno transformiše svoju personu iz ARRESTED DEVELOPMENTa u atraktivan filmski lik. Sudeikis s druge strane, iako je vrlo pouzdan i talentovan komičar drži opcije otvorenim ali mislim da je već sada zauzeo mesto koje je delovalo kao da je u stalnom vlasništvu Ed Helmsa posle HANGOVERa. Sad već nisam siguran koliko šansi ima Helms pored Sudeikisa.

Gordon se trudi da pored akcenta na komediji, HORRIBLE BOSSES bude i dobar film tako da se pridružuje tom talasu koji čine Todd Phillips i David Dobkin. Iako, BOSSES nije toliko zahtevan, znatno ja pažljivije realizovan od mnogih recentnih komedija.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment