Wednesday, January 25, 2006

LA LENGUA ASESINA/KAMIKAZE GIRLS/NOISE

KILLER TONGUE, u originalu LA LENGUA ASESINA, ili tako nesto, je almodovarovsko-lunicni trash horor sa izvesnim primesama PRISCILLE. vrlo je zanimljiv ceo gender momenat koji je upotrebljen u funkciji groteske, prakticno bez horor implikacija dok je seks pak prikazan kao generator horora, bilo kao motivacija bilo kao sam fizioloski cin. camp prizvuk je dodatno podvucen skorom koji u homoseksualnim deonicama poprima formu besramnog disk(o)a sa kraja osamdesetih. sve nedostatke, film uspeva da amortizuje dinamikom. osnovna prednost mu je u tome sto se na svim resenjima kratko zadrzava i nezaustavljivo ide prema kraju. pored militantnog spanskog antikatolicizma, zanimljivo je potpuno odsustvo odnosa autora prema likovima, i nekih utemeljanje koja obicno postoje u hororu pa i kad ima namernu preteranost u izrazu. redak slucaj filma u kome su ljudi izjednaceni sa monsterom, a da to nema apsolutno dublje znacenje u sebi.

* * 1/2/ * * * *

KAMIKAZE GIRLS sam odgledao ranije i film mi je bas legao. prvo rec je o japanskom film koi praklticno uspeva da dostigne zakonitosti dinamike oksidentalnog filma a da u sebi zadrzi sav barok i neobicnost japanskog izraza, sa sve ritualnoscu u iracionalnim detaljima. sa stilskom euforijom na tragu KILL BILLa i tematskim preokupacijama jedne AMELIE, KAMIKAZE GIRLS pokazje kako se energija jednog životnog doba dosledno prenosi na film.

* * * / * * * *

NOISE je vrlo zanimljiv minimalistićki urbani triler, na razmeđi DUPLEXa i SINGLE WHITE FEMALE, slabiji od oba navedena a opet toliko sveden da je i ovaj domet zapravo veliki uspeh1

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment