Saturday, August 20, 2016

NUMBER ONE WITH A BULLET

Pogledao sam NUMBER ONE WITH A BULLET Jacka Smighta, Cannonov buddy cop film snimljen po scenariju Gail Morgan Hickmana koji je u to vreme za njih napisao nekoliko filmova, a stekao je reputaciju kao Clintov scenarista u poznoj fazi DIRTY HARRYja i kao potpisnik ENFORCERa. Kasnije je Gail otišao na televiziju, a u ovom žanru je na TVu sarađivao u serijama Michaela Manna.

Jack Smight je prekaljeni veteran i vrlo vešt reditelj, ali ovo je njegov pretposlednji film i NUMBER ONE nažalost nema konzistentnost i narativnu celovitost. Gail Morgan Hickman je napisao scenario koji je želeo da se uklopi u jednu vrlo baroknu fazu policijskog filma, ali Jack smight nekako nije uspeo da spoji triler, akciju, humor, buddy hemiju i uništene živote glavnih protagonista u konzistentnu celinu. Film stoga deluje epizodično iako bi eventualna analiza sklopa dešavanja pokazala da je priča vrlo konsekventna.

Nažalost, Smight očigledno nije uspeo da uspostavi pravi balans između svih ovih elemenata, pa je rezultat ne samo epizodičan već bi se moglo reći i da je dosta “ravan” jer se akcione scene gomilaju bez neke jače gradacije.

Robert Carradine i Billy Dee Williams su dosta dobri u glavnim ulogama, a Smightova egzekucija na mikro-nivou je dosta dobra tako da ovaj naslov definitivno ne spada u onu schlocky niskobudžetnu seriju Cannonovih filmova koji se pružaju više nego što su dugački. Uprkos jasnom B-profilu, Smightovo iskustvo u major filmovima omogućuje da film deluje kao major rad i da ne zaostaje za konkurencijom. Međutim, na nivou celine, NUMBER ONE WITH A BULLET ostaje tek pristojan naslov u buddy cop epohi osamdesetih. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment