Friday, August 26, 2016

HARD TARGET 2

Nisam fan Wooovog HARD TARGETa pa mi nije teško da kažem kako mi je Roel Reine ostavio mnogo bolji utisak sa svojim DTV nastavkom. Reine uspešno jaše na talasu publiciteta kao reditelj disreputable DTV nastavaka bioskopskih filmova, da ne kažem hitova, a HARD TARGET 2 je njegov vrhunac u tom domenu. Naime, HARD TARGET 2 je uspeo sve ono što DTV filmovi obećavaju na omotu a ne pružaju kada se film zaista gleda. Ovo zaista jeste maltene non-stop akcija na egzotičnoj lokaciji, urađena sa budžetom koji očigledno jako mnogo vredi na Tajlandu (kako nas je naučio propšlogodišnji izvanredni film NO ESCAPE) i sa podelom koja ima bioskopski kvalitet. Scott Adkins u glavnoj ulozi je stara DTV kajla koja već ima kultni status, Robert Knepper i Temuera Morrison imaju kvalitet za bioskop a lokalni kadrovi na koje se Reine oslanja u mnogim sektorima, pa i ispred ekrana imaju svakako mnogo više životsi od bugarskih žrtava tranzicije koje ordiniraju po DTVu.

Reineov film kreće silovito, prikazujući traumu koja je gurnula glavnog junaka u dalekoistočni tamni vilajet MMA borbe, a potom ga vrlo brzo postavlja kao lovinu grupe bogataša koji žele vrhunsko uzbuđenje. Lovci su zanimljivo postavljena družina, među njima je i jedan brogrammer i jedna izopačena bogata naslednica koju igra Rhona Mitra, i od koje sam očekivao da će se preokrenuti kao pozitivan lik i sve pokvariti, međutim na svu sreću, ostala je đubre do kraja.

Čini mi se da je Scott Adkins probudio neke arty impulse u Reineu, i u nekoliko single-shot akcionih scena pokušava da kanališe Hyamsov UNIVERSAL SOLDIER ali ipak ni u jednom momentu ne dobacuje do tog nivoa. No, akcija je vrlo solidno i bogato realizovana čemu pre svega doprinose izuzetne lokacije, pored Reineove prakse kao reditelja i direktora fotografije. Iako Reine nije upečatljiv majstor DTV akcije kao Florentine, Hyams ili Mann, on ponajviše podseća na holivudskog zanatliju koji radi ono što treba da se uradi.

Po kapacitetima, HARD TARGET 2 ne zaostaje za bioskopskim filmovima, i DTV obeležja se pre svega ogledaju u tome što u ovom filmu imamo teme kojima se theatrical Holivud više ne bavi. Serija DTV filmova snimljenih na Tajlandu nagoveštava uzbudljiv razvoj ovog pravca, i zamenu dosadnih istočnoevropskih lokacija uzbudljivijim dalekoistočnim. Najveća ironija je verovatno to što u DTV nastavku igra glumac koji trenutno ima jaču reputaciju nego glumac koji je igrao u theatrical originalu.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment