Wednesday, August 24, 2016

NERVE

Usled činjenice da se nisam u startu zakačio za serijal PARANORMAL ACTIVITY propustio sam da zapazim uspon Ariela Schulmana i Henry Joosta, dvojice mladih žanrovskih specijalista koje je odgojio Blumhouse. NERVE je njhov film za omladinu, koji u formi dinamičnog trilera aproprira tematski okvir koji su - svaki u svoje vreme - tretirali LA DECIMA VITTIMA, LE PRIX DU DANGER, THE RUNNING MAN i sl. U određenom smislu naravno, poslednjih godina, Holivud vrvi od filmova u kojima sistem tera decu da se kolju međusobno, pogledajmo HUNGER GAMES serijal, dakle tog sadržaja ne manjka, međutim ovde je stvar tretirana dosta aktuelno (samim tim verovatno efemerno) jer govori o savremenom trenutku i igri koju praktično generiše sama omladina, podeljena na “gledaoce” i “igrače”.

Ovu ekranizaciju romana Jeanne Ryan, napisala je Jessica Sharzer koja je izgradila ozbiljnu indie reputaciju svojom filmom SPEAK u kome Kristen Stewart igra glavnu ulogu, i premisu koju znamo jako dobro uspela je da plasira dosta efikasno i da klišetiziranost prevaziže punim ubeđenjem. Pulpy suština igre ispraćena je pulpy propulzivnošću narativa koji su izgradili Joost i Schulman uz nemalu pomoć izvanredne podele koju predvode Dave Franco i Emma Roberts ali je zaokružuju Emily Meade i Miles Heizer.

NERVE je stoga zarazan kao i sama igra bazirana na skupljanju novca, simpatija na socijalnim mrežama i lučenju adrenalina. U završnici Sharzerova počinje da gubi konce, ali se to na svu sreću odvija na podnošljiv način i NERVE se relativno zadovoljavajuće završava.

Schulman i Joost uspevaju da na relativno skromnom budžetu naprave odličan rollercoaster kroz grad u noći, jednim velikim delom pomognuti i zanatom koji su ispekli u Blumhouseu gde su naučili kroz koju malu radnju se može postići veliki utisak.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment