Tuesday, August 16, 2016

BASTILLE DAY

Pogledao sam BASTILLE DAY Jamesa Watkinsa, eskapistički akcioni film koji je nažalost morao da pomeren, odložen i praktično marginalizovan zbog terorističkog napada u Nici. Watkinsov film govori o seriji terorističkih napada koji kulmuiniraju neredima na francuski državni praznik. Kako god gledano, film sa ovakvom temom zaista nije imao šanse da zauzme ono mesto koje je projektovao, a to je pozicija akcijaša koji u "tihoj sezoni" može da pokuša da napravi neko iznenađenje na blagajnama kao onomad TAKEN.

Da bi baksuz bio još veći, BASTILLE DAY nije na nivou TAKENa, ne možemo reći da je svet akcionog filma ostao uskraćen za novi klasik. Ali, pritom, nije film ni toliko loš. Ovo je solidan, pošteno urađen akcijaš srednjeg budžeta, u kome Idris Elba pruža koliko može u glavnoj ulozi, ispraćen solidnom podrškom u vidu Kelly Reilly i Charlotte Le Bon, sa relativno solidno urađenom urbanom akcijom, na tragu TAKENa. Ovo je svakako jedan od onih filmova koji bi u široj distribuciji doneli preko potrebno osveženje, kakvo i donose ti akcijaši koji se pojave skoro niotkuda.

Watkins je do sada bio pre svega poznat po svojim trilerima i hororima koje je krasila kamernost. U BASTILLE DAY pokazuje kako može da se snađe i u urbanom akcijašu TAKEN-profila i da dosta solidno iskoristi pariske eksterijerne lokacije. Pariz i francuski glumci igraju značajnu ulogu u ovom filmu. Ako imamo u vidu da je jedan od producenata francuska kompanija, slobodno možemo reći da je izostanak sa francuskog tržišta umnogome ugrozio eksploataciju ovog filma.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment