Thursday, August 11, 2016

KRYPTONITA

Pogledao sam film KRYPTONITA Nicanora Loretija, eglanizaciju romana Leonarda Oyole u kome pisac direktno preuzima mitolgiju DC Justice league i polazi od premise da je Kal El pao u Argentinu a ne u Ameriku. Međutim, kako je Kal El pao među argentinsku sitrotinju samim tim nije postao Superman, pa su i ostatak Justice League izmenjeni a opet prepoznatljivi junaci - Wonder Woman koja je transvestit, Batman je policajac željan avanture, Flash je brzonogi uličar-šunjalica itd.

KRYPTONITA se bavi premisom Kal Elovog pada van Amerike na filmu, pa je samim tim sve ovo ekskluzivnije od sličnih pokušaja koje su pravili Kim Newman ili Mark Millar, iako su njihove inrepretacije, naročito Millarova, promišljenije i bolje. Međutim, KRYPTONITA se drsko pojavljuje u periodu kada je DCEU u ekspanziji, i nudi viđenje tog tipa priče iz subalternog ugla.

Argentinci su bili skloni dekonstrukciji superherojskog filma, setimo se ZENITRAMa Luisa Baronea. ZENITRAM je imao vrlo jasan politički angažman, i govorio je praktično o dnevnopolitičkim temama.

KRYPTONITA ne može pobeći od izvesnog koketiranja sa trešom jer naprosto teško je ovakvu premisu ispratiti bez toga. Međutim, KRYPTONITA u osnovi nije ni parodija žanra, pa na neki način nije ni ismevanje DC junaka. Ovo je zbilja jedna interpretacija DC univerzuma da se desio u Argentini, s tim što je dat u formi siege filma, bez puno specijalnih efekata, na prelazu između hightened realisma i comic book filma.

Ono gde KRYPTONITA kao prevashodno polemička drama pada jeste upravo to što Nicanor Loreti ne uspeva da zbog fascinacije dekonstruisanim DC likovima razvije valjan siege film. A opet kamerna siege atmosfera sprečava da se razvije pravi comic book ili superhero film. Na kraju, KRYPTONITA ostaje žestoko nedorečen.

Ipak, mislim da je ovo daleko od bilo kakvog od fan fictiona. Ovo de facto jeste uključivanje jedne vanameričjke kinematografije u superherojsku temu. Šteta je što KRYPTONITA nema mnogo šta da kaže u tom dijalogu. Ali, svakako da fanovi superherojskog filma, a naročito DCa treba da pogledaju ovaj film. Nicanor Loreti je stekao ime kao reditelj i producent trash i gore filmova. KRYPTONITA nije ni jedno ni drugo ali ima bezobrazluk kakav nose reditelji baš takvih filmova.

* * / * * * *
Modify message

No comments:

Post a Comment