Monday, January 5, 2015

CARBON COPY

Pogledao sam CARBON COPY, staru komediju iz 1981. godine značajnu po tome što je u njoj debitovao Denzel Washington. Ova komedija Michaela Schultza, jednog od najuspešnijih afroameričkih reditelja komercijalnog filma te epohe može da se nadoveže i na seriju komedija o “rasnim pitanjima” ali i da se smesti u opus Georgea Segala koji igra glavnu ulogu. Naime, CARBON COPY bi se mogao smestiti uz rame sa izvornim FUN WITH DICK AND JANE jer govori o imućnom belcu koji ostaje na ulici i mora da se snalazi. Tamo Segal i Fonda postaju lopovi, dočim kod Schultza, mora da radi ponižavajuće poslove ali u jednom trenutku postaje provalnik.

Oskarovac Stanley Shapiro napisao je zanimljiv, pomalo mehanički ali ipak vrlo šarmantan scenario o imućnom belcu koji je učinio sve da bi uspeo, napustio ljubav svog života, oženio se raspuštenicom ćerkom nekog gazde, promenio veru iz judaizma i prezbiterijanstvo, i onda kada je konačno postao WASP stiže šokantna vest - žena koju je voleo je preminula i on ima sina, a sin je kao i ona crnac.

Sin se pojavljuje sa željom da bude usvojen i kada lažni WASPovac to pokuša da sprovede u delo gubi sve belačke privilegije i odlazi da okusi život crnačke sirotinje.

George Segal je prekaljeni igrač a Denzel Washington već u svojoj prvoj ulozi pokazuje da je glumac ogromnih mogućnosti, i oni sa Shapirovim sporadično vrlo duhovitim scenarijem i efikasnom Schultzovom režijom, nose ovaj vrlo simpatičan, neujednačen ali efektan film.

CARBON COPY ni na jednom nivou nije sofisticiran, ali George Segal ga svojom zajedljivošću, uz nesporan glumački dar Denzela Washingtona drži u tonusu. Na kraju efekat je da ovaj film koji je u vreme premijere nailazio na dosta grubo otpisivanje, danas deluje kao evergrin.

Takav mu je doduše i idejni sloj, sve ovo smo već znali, naročito danas ali Shapiro je skrupulozno ispratio sve ključne tačke i odgovorno obradio teme koja je mogla potonuti u površnim stereotipima. Iako se CARBON COPY bavi stereotipima u tome je barem temeljan. CARBON COPY nije klasik u ravni SKIN GAME ali je vrlo korektan film koji ne zaslužuje da ostane zakopan u opskurnosti, maltene bez dobrog home video izdanja. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment