Monday, August 17, 2020

THE MIRACLE

THE MIRACLE Irvinga Rappera je Warnerova melodrama iz 1959. godine, nastala po pozorišnom komadu Kurta Vollmoellera. Ona je prethodno ekranizovana kao nemi film 1912. i imala je uspešnu inscenaciju Maxa Reinherdta.

U filmu igraju Carroll Baker i Roger Moore i priča nudi mešavine religione drame i sapunske ljubavne priče, sa obiljem melodramskog ekscesa. Film je dinamičan, i zanimljiv, i sve ono što ne nudi u razradi karaktera nadoknađuje u samom zapletu koji nidu dosta preokreta.

U tom pogledu THE MIRACLE postaje i zanimljiv za gledanje i unikatan zbog načina na koji je okrenut samoj religijskoj temi. Naime, priča se tiče mlade opatice koja se zaljubljuje u engleskog oficira tokom napoleonskih ratova u Španiji.

Zbog ljubavi prema njemu  ona napušta samostan, ali njeno mesto zauzima statua Gospe koja oživi, i junakinja kreće na životnu pustolovinu, uverena da je engleski oficir nastradao. Posle nekoliko godina ga sreće.

Ovaj film mi je dospeo na nišan jer je na njemu Gordon Douglas režirao neke second unit delove, po svemu sudeći scene borbe kojih nema previše ovde ali jesu kompleksne jer obuhvataju i Waterloo. Te scene su profesionalno realizovane i u onom obilmu koliko i treba da ih bude u filkmu koji nije ratni spektakl ili swashbuckler bilo koje vrste.

THE MIRACLE nije uspeo u svoje vreme, jednim delom jer je sam Warner filmom NUN’S STORY pokrio potrebe piblike te sezone. Međutim, iz današnje vizure ovaj film nudi neka zanimljiva rešenja, naročito u tom spoju religijske simbolike i pulpy ljubavne priče.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment