Wednesday, August 5, 2020

TAKE A HARD RIDE

Antonio Margheriti je uveo Jima Browna u svet špageti vesterna sa filmom TAKE A HARD RIDE u kom je skupio tri velikana Blaxploitationa koji su prethodno već overili THREE THE HARD WAY.

Snimio je vestern pun akcijem na lkaciji u Španiji, a Jim Brown i Fred Williamson su odigrali buddy par na tragu Butcha u Sundancea samo za špageti eru, bez fine melodrame, ali sa dosta međusobne tenzije.

Margeritijev film donosi tipičan šageti cinizam, i dosta nasilja, ali ostaje sigurno u domenu akcionog pristupa vesternu, sa uzbuljdivim potereama i pucnjavama, sa dosta spektakulranih stuntova u interesatntnom španskom krajoliku.

Jim Kelly izvlači najkraću slamku kao poluindijanac koji zna neku dalekoistočnu borilačku veštinu, i taj lik nema prostora da se jače izrazi. Brown i Williamson su prejake pojava da bi bilo mesta i za njega.

Brown je cool uber mensch, Williamson je nervozniji parrtner koji ne tvrdi da se na njega možeš osloniti i to je solidna hemija da iznese film. Nasuprot njih je Lee Van Cleef kao lovac na ucene koj operiše na ivici zakona.

Film se krajnje usputno dotiče i pitanja rasizma, u jednoj sceni kada potera greškom zarobi pogrešne crnce misleći da su Brown i Williamson.

Konzervativan skor napravio je Jerry Goldsmith, a u filmu se usput čuje meksička muzika koja ovde veoma liči na Gypsy Kingse.

Kasnije će se deo ove ekipe okupiti i u surovom i na drugi način efektnom KID VENGEANCE. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment