Tuesday, August 25, 2020

THE McCONNELL STORY

THE McCONNELL STORY Gordona Douglasa je kao i BOMBERS B-52 nastao po priči Sama Rolfea, i to je jpoš jedan vojni film studija Warner Bros iz druge polovine pedesetih. Nešto dogfight materijala iz McCONNELL STORY se može videti u b B-52 ali to je sasvim logično ako imamo u vidu da filmovi dele reditelja, studio i autora priče, kao i glavnog pokrovitelja, USAF.

McCONNELL STORY je istinita priča ali je manje uverljiv od fikcionalnog B52. Reč je o biografskom filmu čiji je glavni junak prvi lovački as Korejskog rata koji je pre Drugog svetskog rata učio za sanitet da bi zatim postao pilot, leteo na bombarderima u Drugpm svetskom ratu i na kraju na lovicma.

McCONNELL STORY je manje uverljiv o B-52 jer je koncipiran stilizovanije, brže, mnogo više u jednom starijem holivudskom stilu, iako ova dva naslova razdvaja godinu dana.

Alan Ladd igra McConnella sve vreme, gotovo jednu deceniju, te je prestar kada je ovaj mlad kadet, ali ne mari, Ladd je prekaljen glumac i uspeva da prikaže različite energetske nivoe ovog junaka. 

Dinamika izlaganja je jaka a dogažaji prate McConnellov životopis, na visoko holivudizovan način.

Douglas se u svemu tome odlično snalazi. Iako ovo nije combat movie u klasičnom smislu, THE McCONNELL STORY donosi odlične scene vazdušne borbe u kojima se Sabrei ganjaju sa MiGovima.

Ova ničija zemlja između Drugog svetskog rata i punog uvođenja supersoničnih mlaznjaka, bez uvedenog raketnog naoružanja i radara na avionima, nije puno prikazivana u filmovima i avio borbe imaju pomalo od oba elementa, s tim što je još od TOP GUNa dog fight svakako prisutniji na filmu nego u stvarnosti.

Alan Ladd je glumac jednog drugog vremena, ali na kraju uspeva da bude glumačka okosnica ovog old school idealizovanog biopica. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment