Friday, August 28, 2020

FOLLOW THAT DREAM

FOLLOW THAT DREAM Gordona Douglasa je adaptacija romana Richarda P. Powella o porodici lutalica koja se naseljava na obali reke pored autoputa na Floridi i koristi zakon koji im omogućava da se nasele na javnoj površini, usput pobuđujući bes državnih službenika, scoijalnih radnika ali i radoznalost mafije.

Ovo je film u kom Elvis Presley igra glavnu ulogu. Upkos tome što Presleyevi filmovi nisu previše cenjeni, svako ima neke svoje favorite i ne mogu se oni baš tako lako otpisati. Recimo FLAMING STAR Dona Siegela je dobar vestern a FOLLOW THAT DREAM je mentalitetska komedija sa elementima satire i veoma je solidna.

Elvis Presley igra glavnu ulogu i njegov bubbly nastup ovde ima smisla jer je junak neobično naivan i nedovoljno upoznat sa društvenim konvencijama, na sve to ima i pesme koje peva, i sve te stvari čine da FOLLOW THAT DREAM itekako bude film svog vremena. Danas se peva i pleše više u art houseu nego u mejnstrim filmu, ali u ono vreme pesma je bila deo šoua. 

Douglas snima film na žanrovskoj ničijoj zemlji između komedije i socijalne satire, i uspeva da održi solidan tempo i vizuelnu artikulaciju iako je jako teško žonglirati sa nizom različitih elemenata i na sve to imati Elvisa u glavnoj ulozi.

Zadatak nije lak i sa nekim drugim glumcem bi svakako bio lakši ali Douglas do kraja uspeva da se izbori i da napravi film koji je dovoljno duhovoti uprkos raznim folksy i aktivističkim distrakcijama. Otud, zanimljivo je da iskorak iz svog tipičnog akcionog izraza Douglas napravio sa filmom koji je možda bio zamišljen kao vehicle za Elvisa ali je sve sem jednostavnog zahvata.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment