Saturday, August 15, 2020

MISTER BUDDWING

MISTER BUDDWING je jedan od Garnerovih filmova u kojima nije igrao likove sa kojima se svakodnevno suočavao, što ne znači da se nije dobro snašao. Isto tako ovo je jedan od neobičnih radova za reditelja Delberta Manna koji je poznat po relativno straightforward filmovima raznih žanrova, pa i po saradnji sa Garnerom na relativno mlakoj avanturističkoj komediji PINK JUNGLE. Konačno ovo je ekranizacija romana Evana Huntera kog znamo kao pisca krimića Eda McBaina.

Film je u vreme izlaska naišao na otpor i komentare da ova ekipa treba da se drži onoga što najbolje zna. Međutim, uprkos tome što su imali više uspeha sa drugim stvarima, iz današnje vizure MISTER BUDDWING deluje kao jedna veoma zanimljiva koketerija tadašnjih mejnstrim ljudi sa filmskom modernom.

Evan Hunter je očigledno želeo da umesto krimića napiše egzistencijalistički roman. Delbert Mann započinje film jednim briljantim subjektivcem koji ne liči ni na šta što se višali svakodnevno u Holivudu tga doba.

James Garner igra čoveka koji se budi u Central Parku sa amnezijom. Ne zna ništa, ne zna ko je, ne zna kako se zove i odakle dolazi i ima li ikoga svog. Na osnovu nekih sitnica u džepu započinje pokušaj da dođe u kontakt sa svojim identitetom i na tom putu sreće tri žene koje će ga gurnuti u sećanja na tri faza svog braka. Njih igraju Katherine Ross, Suzanne Plechette i Jean Simmons i sve tri su odlične.

Jim Garner je takođe odličan iako nije voleo ovaj film kada je svodio svoju karijeru.

MISTER BUDDWING ostaje curio i u istoriji MGMa i u Garnerovom opusu ali vredi da se iznove pogleda. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment