Tuesday, August 4, 2020

SYLVIA

SYLVIA Gordona Douglasa je ekranizacija romana Howarda Fasta koja govori o privatnom detektivu angažovanom da istraži nevestu jednog moćnog čoveka. Detektiv kreće sa istragom, sreće ljude iz njenog života i rekosntruiše njen životni put. Na tom putu saznaje ono što je naručilac želeo da otkrije a to je da li je reč o čednoj ženi čija se prošlost poklapa sa pričom koju mu je prodala. Međutim, detektiv kako saznaje o njoj tako razvija fascinaciju njenom sudbinom i sagledava je kao heroinu a ne kao bludnicu.

U ovom crno-belom filmu iz 1965. godine, Douglas pravi jednu estetizovanu melodramu. Neke od ekstremnih scena nasilja i incesta prenaglašava u glumi ali ukupno uzev George Maharis i Carrol Baker se odlično snalaze u glavnim ulogama kao detektiv i naslovna junakinja koju istražuje.

Sama istraga data je u ritmu koji koji u jednom trenutku postaje predvidljiv jer detektiv čačne nekog iz njenog života a onda sledi flešbek o datoj situaciji. To na nivou dinamike drži film u jednoličnom ritmu ali priča je sama po sebi dovoljno energična da pripovedački celina na gubi na narativnom zamajcu.

U vreme izlaska, SYLVIA je percipirana kao sleazefest ali danas se može posmatrati kao emancipatorska melodrama spakovana u okvir trilera.

Ono što je najvažnije je da film pokazuje Douglasovo solidno snalaženje u formi A-filma, i finu estetizaciju kojom vizuelno oblikuje ovu priču, nikada ne tonući u jeftini glamur. 

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment