Wednesday, November 9, 2016

WARHEAD

Pogledao sam WARHEAD Johna O'Connora, film o izguhbljenoj atomskoj bombi oko koje se bore izraelski komandosi, arapski teroristi i operativac CIA u jordanskoj pustinji. Scenario za film pisao je Buddy Ruskin, televizijski veteran i potpisnik poznate serije MOD SQUAD, ali nažalost WARHEAD u pogledu priče i strukture deluje krajnje primitivno, nema ni traga scenarističkoj veštini koju bi tako prekaljeno pero moralo da donese.

Najzanimljiviji i najuspeliji aspekt ovog filma je fotografija Adama Greenberga, koji je tada još uvek bio izraelski DP i potpisivao se kao Adam Grinberg, godibnama pre odlaska u holivud i saradnje sa Cameronom i Bigelow na filmovima TERMINATOR, T2 i NEAR DARK. Greenbergova fotografija je dosta solidna, dobro koristi lokacije i daje određenu realističku fakturu ovom pustinjskom sukobu koji u najboljim fazama podseća na B-vestern.

Ono što je izuzetno značajan problem filma, pored slabe priče jeste i izrazita propagandna dimenzija gde su palestinski pobunjenici čak i bukvalno prikazani kao psihički i fizički nakazni, dok su izraelski komadosi opet prenaglašeno cool, gotovo stripovski sa sve ženama na odsluženju vojnog roka koje na manevrima u sred pustinje nose miniće i Uzije.

WARHEAD nije jedini akcioni film koji je pokušavao da izgura izraelsko gledište o ovom sukobu, čak naprotiv, output Menahema Golana je u značajnoj meri pomogao promociji njihovog pogleda na problem, ali svakako spada među najslabije pokušaje.

No comments:

Post a Comment