Friday, November 4, 2016

AUX YEUX DE TOUS

Pogledao sam AUX YEUX DE TOUS Cedrica Jimeneza, zanimljiv politički triler koji je najvećim delom baziran na montaži snimaka sa kamera za nadzor, webcamova i ostalih objektiva koje smo instalirali u svom životu. Film govori o pokušaju da se rasvetli ko je izveo teroristički napad u Parizu i usamljenom istraživaču koji koristeći razne kamere kojima ima pristup pokušava da sastavi slagalicu.

Jimenezov film nije savršen primer found footage estetike, mogao je biti i vizuelno i scenaristički uzbudljiviji, ali sa trajanjem od 75 minuta uspeva da nađe svoje mesto na ničijoj zemlji između tradicije "francuskog političkog filma" i čistog žanra, premda na kraju krajeva, ako  imamo u vidu političku imaginaciju filma preteže na stranu žanra.

Cedric Jimenez je kasnije i pokazao da mu je srce na strani žanra kada je posle AUX YEUX DE TOUS snimio francuski odgovor na FRENCH CONNECTION a sada radi English-speaking film. Iako ovaj film nema ogroman crossover potencijal, daje odličan primer kako se u vrlo ekonomičnim uslovima može snimiti dobar showcase film koji kasnije može imati efekta na afirmaciju autora.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment