Monday, November 7, 2016

POT V RAJ

Pogledao sam POT V RAJ, debitantski film Blaža Završnika. Reč je o melodrami o dvoje mladih ljudi koji se susreću tokom svojih, ispočetka zasebnih pokušaja da pobegnu od sebe i trauma koje su zadobili. Počinju da putuje zajedno i postepeno se iz nesklada i prepirke, naravno, rađa ljubav.

Završnik je u svom filmu odlučio da maksimalno iskoristi pitoresknost slovenačke prirode, naročito jadramske obale, pa se film većim delom i dešava tokom putovanja jedrilicom, a odnos između junaka želi da učini što ubedljivijim i spontanijim pa su glumci Klemen Janežič i Ajda Šmrekar potpisani i kao scenaristi zajedno sa rediteljem. Ipak, na kraju, POT V RAJ nažalost nema dovoljno jak osnov u pogledu priče, i situacije unutar kojih Klemen i Ajda džeziraju zapravo nisu dovoljno snažne.

Završnikov film stoga ne uspeva da prevaziđe svoja brojna kreativna ali i budžetska ograničenja, i može dobiti prelaznu ocenu samo među onima koji bez većih problema tolerišu retro studentske pokušaje izvučene na dugometzražmo trajanje. Međutim, u svemu tome, ipak ima jednu vrlinu a to je konzistentnost, a samim tim i rediteljsku pismenost koja ipak preporučuje Završnika za neke dalje radove.

* 1/2 / * * * *

1 comment: