Wednesday, November 9, 2016

THE URANIUM CONSPIRACY

Pogledao sam THE URANIUM CONSPIRACY Menahema Golana, iako literatura navodi i Ginafranca Baldanella kao reditelja. U svakom slučaju, ovo je Eurospy film sa jakim špageti ukusom i čitavim nizom Golanovih obeležja. Pored Baldanella, špageti prizvuk daje svemu italijanski hunk Fabio Testi koji se odlično snalazi u glavnoj ulozi italijanskog avanturiste koji sarađuje sa Mossadom i pomaže im da spreče veliki šverc uranijuma.

Ono što sledi je efikasno realizovan sub-bondovski poduhvat sa akcijom koja se seli od Italije preko Austrije i Holandije do Gibraltara, sa solidno koreografisanim poterama i pucnjavama, blagom neujednačenošću u kratkim komičnim intervalima i što je najzanimljivije vrlo tvrdom završnicom u kojoj se pojavljuju izraelski komandosi da reše stvar.

Ovaj film iz 1978. godine svakako je bio dobra preporuka za Adama Greenberga da krene putem afirmacije kao holivudski DP jer film uprkos jasnim budžetskim ograničenjima jako dobro izgleda i nudi konzistentnu atmosferu. 

Nisam uspeo da dođem do objašnjenja zašto su Baldanella i Golan naizmenićno potpisivani na raznim verzijama ovog filma ali pretpostavljam da Menahem nije mnogo mario za autorski integritet ovog italijanskog profija.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment