Saturday, November 12, 2016

VOJNA AKADEMIJA 3

Pogledao sam VOJNU AKADEMIJU 3. Ovog puta kršenje standarda dostiže neshvatljive razmere. Naime, VOJNA AKADEMIJA 2 je bila bioskopski film izmontiran iz serije. Dakle, uzeta je serija i njen character i story arc je sažet u dvočasovnu formu. Ono što su bila kršenja standarda u njoj najpre bilo je to da na filmu nije bio potpisan scenarista, i da je reč o drugom delu koji je nastao iako ne postoji prvi deo.

VOJNA AKADEMIJA 3 odlazi korak dalje ako je to ikako bilo moguće. Naime, iako je na igranom filmu zaista neobično nemati scenaristu, osim ako nisi Mike Leigh, recimo - na ovom nije potpisan reditelj. Ali, ne u formi Alan Smitheeja, da se reditelj nije potpisao već da je stavljeno neko drugo ime. Ovde naprosto ne postoji rubrika "reditelj". Dakle, 2016. godine doživeli smo da se na ovako bizaran i drzak način negira i sam koncept autorstva a da niko od institucija nema suštinski problem sa tim. Štaviše, bioskopi su se DOSETILI da je možda čudno da u rubrici reditelj ne piše ništa i da će to publici biti fishy pa su potpisali producenta.

Međutim, za razliku od infamozne DVOJKE, TROJKA nije izmontirana serija. Naime, ovde imamo dve spojene epizode tako da film nema zaokruženu priču ni na jednom nivou. Ovo je naprosto spoj dve uvodne epizode treće sezone (koja nota bene deluje bitno bolje nego prethodne dve sezone), međutim, film nema nikakav razvoj priče, niti pravo zaključenje. Ako imamo u vidu da se za ove dve spojene epizode naplaćuje regularna bioskopska karta, kao za HACKSAW RIDGE ili THE ACCOUNTANT, onda imamo posla sa klasičnom prevarom jer je montaža ovog ostvarenja trajala kraće od samog trajanja filma, samo su spojili epizode i to je to, nisu se potrudili čak ni da izbace scene koje ne vode nikuda nešto više od ostalih scena koje takođe uglavnom ne vode nikuda.

Stoga, VOJNA AKADEMIJA 3 predstavlja jedinstven slučaj pokušaja komercijalnog filma bez priče, video zapisa koji čak i za standarde srpskog bioskopskog užasa, nema apsolutno nikakvog smisla. Ljubiša Samardžić je prvi kod nas imao te nastavke u bioskopskim sagama koji su podsećali na televizijske epizode, setimo se BLEDOG MESECA, ali to su ipak bile priče sa kakvom-takvom celovitošću u odnosu na ovo.

VOJNA AKADEMIJA 3 svakako nije ni slika ni prilika naše kinematografije, ali jeste pokazatelj koliko se kod nas ne poštuju standardi ako ima volje za to. Na ovakvu prevaru pristali su svi, od bioskopa i distributera do filmskih insitiutucija koje vrše katalogizaciju. Videćemo u kojoj meri će publika pristati na to.

No comments:

Post a Comment