Saturday, May 30, 2015

SURVIVOR

James McTeigue je krenuo silovito svojim prvim filmom V FOR VENDETTA. Ipak, iz današnje vizure, čini se da je on tada bio samo izvršilac zamisli koje su pripremili Wachowski, i već u njihovoj sledećoj saradnji NINJA ASSASSINu nije ponovio ni desti deo one elegancije iz ekranizacije Mooreovog klasika.

U novom filmu SURVIVOR McTeigue ide korak ispod i snima jedan od onih rutinskih akcionih trilera o korumpiranim CIAšima koji po evropskim lokacijama jure svoje poštene kolege koje su sticajem okolnosti naišla na neki osetljiv materijal i postale “ljudi koji suviše znaju”:

Posle BOURNEa i TAKENa, tržište su preplavili ovakvi filmovi a McTeigue je imao priliku da snimi jedan od boljih filmova te vrste, delom jer je smešten u London a delom i zato što je u ulozi progonioca imao Piercea Brosnana a naslovnu junakinju igra Milla Jovovich.

Milla i Pierce zaslužuju bolji materijal. Doduše, McTeigueov film neumitno izgleda bolje od NOVEMBER MANa koji je Pierce snimao kod nas, i ima određenu fakturu “ozbiljnog filma”, međutim usled nemaštvovitosti scenarija i režije tone u letargiju čaki u scenama u kojima je dinamičan.

Teško je napraviti baš toliko promašaja u oprobanom žanru i sa ovako jakom glumačkom podelom ali McTeigue je to nažalost uspeo. Brosnan i Milla u tim okolnostima deluju kao kolateralna šteta, naročito jer bi se po glumačkoj igri reklo da su njih dvoje u ovom projektu zaista imali najbolju nameru.

Ono što je neočekivana korist od ovog promašaja jeste prilika da ponovo vidimo Antoniu Thomas, pamtimo je kao Alishu iz MISFITSa u vrlo maloj ulozi Milline koleginice iz ambasade. Tako neki mali fetiši su maltene i jedini razlog da se pogleda ovaj film.

Sudeći po činjenici da u filmu igra James D’Arcy, reklo bi se da McTeigue nije sasvim izgubio kontakt sa Wachowskima, uostalom ežiraće i jednu epizodu serije SENSE8. Ipak, SURVIVOR je film posle kog će malo teže dobiti poverenje da radi neki ambiciozniji film, naročito kada ni njihova pozicija nije dobra. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment