Friday, May 1, 2015

AVENGERS - AGE OF ULTRON

Pogledao sam AGE OF ULTRON i nema tu ništa novo da se kaže u odnosu na ono što su mi bile primedbe i na same AVENGERSe. Pozitivan trend koji je Marvel pokazao sa GUARDIANS OF THE GALAXY se ovde nije nastavio. Naprosto, ove je isto kao AVENGERS, samo sa nešto više besciljnih dijaloga u letargičnim pokušajima da se desi nešto među likovima. Ipak, Joss Whedon ne uspeva ono što je pošlo Gunnu a to je da napravi neki arc, nekakvu transformaciju među svojim junacima, možda zato što su oni svoje arcove i transformacije već odradili u solo filmovima, neki uspešnije a neki manje uspešno i sada ulazimo u onaj režim TV serije gde je ključna stvar da se junak zapravo ne promeni. Otud ovde filmsku dramaturgiju zamenjuje televizijska - dok se filmska prevashodno bavi junakovom putanjom, televizijska se bavi očuvanjem statusa quo. I zato AVENGERS ne može funkcionisati onima kojima oživljavanje Marvelovih junaka nije dovoljno da bi mogli uživati u filmu.

S druge strane, Avengersi sada već pakuju toliko moći da im ni Loki pa ni Ultron nisu dostojni protivnici. Naročito ne Ultron koji veći deo filma pokušava da ih posvađa u čemu ne uspeva, ali nas to ne sprečava da prođemo kroz čitavu seriju besmislenih digresija o tome, bsmislenih dijaloga, informacija koje nam ni na jednom nivou nisu potrebne (Hawkeye ima decu, “sipaj hulče ja sam nerotkinja”-pasaž itd.). Ovo je film u kome Ultron dakle mudro pokušava da posvađa Avengerse jer zna da ga oni mogu sprečiti da uništi svet. U tome ni u jednom momentu ne uspe. Ali, onda ipak pokuša da uništi svet. I oni ga, kao što je i sam znao u tome spreče.

Kako to da se Avengersi nisu posvađali među sobom, kako se to nije desilo. To ostaje enigma Marvelovog pristupa filmu gde imamo 140 minuta i previše likova ali umesto složenog mehanizma zapleta i angažovanja tih likova, mi imamo krajnje rudimentarnu postavku koja je prejednostavna za praćenje. Ne znam da li je to ustupak činjenici da je ovo obrni-okreni film za decu, ali naprosto sama mehanika priče je u ovom filmu uvredljivo simplifikovana, i mislim da bi AVENGERS štošta u tom pogledu mogli da nauče od X-MENa gde takođe imamo tim superheroja, imamo sada i vremeplov, ali imamo i zaplet koji je složeniji i čije se kockice kako film odmiče slažu u celinu.

Bez složenijeg zapleta, toliki broj likova nema funkciju i o tome najbolje svedoči završna akciona scena u kojoj su likovi civila možda uvedeni kako bi se poslala poruka Man of Steelu (da nije film za decu, što se znalo čim je Nolan bio mozak iza Snyderovog rukopisa) ali zapravo oni služe da bi Avengersi imali šta da rade, jer problem koji je izazvao Ultron naprosto ne iziskuje angažman svih Avengersa.

Ta cela priča o civilima deluje kao pokušaj da se na neki način steriliše strateško opredeljenje serijala da svoju kreativnu impotenciju nadoknadi razaranjem civilnih objekata (takvi prizori inače nisu dovoljno dovoljno retki u ostalim serijalima poput TRANSFORMERSa pa nam Marvel nudi ekskluzivnu priliku) a poseban fetiš Whedon ima na gradski prevoz koji se čuka u ovom filmu u više gradova i kad treba i kad ne treba.

Nažalost, tokom dva i po sata ovog filma uglavnom sam mislio na bolje filmove ovih glumaca, recimo koliko su ScarJo i Sam snimili bolje comic book filmove sa LUCY i KINGSMANom, zatim koliko je Hemsworth spremniji za ozbiljnje stvari na osnovu RUSH i BLACKHATa. Jedini me Evans nije ponukao da pomislim na SNOWPIERCER jer je u ovom filmu zaista grozan i prepušten jezivom materijalu.

Doduše, za razliku od WINTER SOLDIERa ovde barem deluje da su scene dijaloga i scene akcije delovi istog filma, nema one radikalne razlike u kadriranju i montaži.

Gledati Downeya kako se blizu trećeg doba vaćari po plafonu sa specijalnim efektima postaje tužno a Mark Ruffalo sve vreme deluje kao da bi radije bio u nekom drugom filmu. 

Razbijački rezultat AGE OF ULTRONa na blagajnama pokazuje da još nismo ni blizu zasićenja superherojima. 

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment