Wednesday, November 25, 2015

RE-KILL

Pogledao sam RE-KILL Valerija Mileva i Mikea Hursta, DTV zombi film koji je imao određene teškoće u postprodukciji i morao je da sačeka premijeru. Minev je u međuvremenu snimio film i uspeo da ga završi i plasira pre RE-KILLa.

Međutim, RE-KILL je film koji ne samo da nije unreleasable za DTV standarde već bih išao toliko daleko da kažem da je svojevrsno osveženje u DTV okvirima. Naime, RE-KILL je film koji se nadovezuje na Verhoevena i Blomkampa i polazi iz jedne satirične found footage, found broadcast, mockumentary forme da prikazuje svet u kome se zombi zaraza desila i primirila i prikaže rad jedinice čiji je zadatak da ubija preostale zombije.

Film je formatiran kao broadcast, reality program o jedinici čime otvara sebi mogućnost found footagea i mockumentaryja isečenog reklamama koje su sporadično vrlo duhovite. Slično Blomkampovim filmovima, u pojedinim situacijama krene kao mockumentary pa se onda “zaboravi” i postane movie, a reklame evociraju uspomenu na STARSHIP TROOPERS. Međutim, sam društveni kontekst dat kroz reklame jeste iskarikiran ali sama jedinica i njen rad baš i nisu. U svakom slučaju, ukupno uzev, ovo nije krupan disbalans.

Ono što je problem filma jeste Milevljeva odluka da dosta navali na shaky cam kako bi postigao efekat većeg broja pozicije kamere i kako bi “zamuljao” razne budžetske probleme, u čemu donekle uspeva. U tom “mulju” ima nekoliko zanimljivih akcionih detalja, naročito u samoj završnici kada krene POV rokanje. Međutim, da se razumemo RE-KILL je mixed bag i prijatan je samo za najortodoksnije gledaoce ove vrste materijala. 

Ono što me je međutim jako obradovalo jeste MIlevljev pokušaj da snimi film koji u sebi sadrži tu cormanovsku dimenziju pokušaja da se snimi jeftini rip-off ali da tu ipak bude “nečega svežeg”, da se po nečemu izdvoji, da se ne svede samo na jadnu simulaciju skupljih i mahom boljih filmova. U tome, MIlev uspeva, s tim što na kraju onaj sadržaj koji pruža u domenu akcije nije na dovoljno visokom nivou da ovaj film crossoveruje.

Zanimljiv je fenomen da neamerički reditelji koji rade DTV, poput MIleva, Isaaca Florentinea ili Scotta Manna, pokušavaju da postignu više od svojih američkih kolega, i da se trude ne samo da naprave prodorniji film već i da naprave neki autorski pečat.

RE-KILL je jednim delom sniman u Bugarskoj ali je sniman i u Luizijani takođe kako bi se iskoristio njihov post-Katrina tax rebate. MIlev je jedan od retkih reditelja koji je potekao iz istočnoevrpskih zemalja u kojima su se zapravo i snimali DTV filmovi.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment