Wednesday, November 18, 2015

BERT & DICKIE

Pogledao sam BERT & DICKIE Williama Ivoryja, u režija Davida Blaira, jedan od televizijskih filmova koje je BBC proizveo pred Olimpijadu u Londonu.

BERT & DICKIE govori o Bertu Bushnellu i Dickieju Burnellu, britanskim veslačima koji su spojeni u dvojac uprkos tome što su prethodno veslali pojedinačno, i uprkos brojnim razlikama, ne samo u pogledu na sport već i klasnom položaju. Bushnell je dolazio iz skromne porodice i nižih klasa, dok je Burnell bio iz bogate kuće. Obojica su se amaterski bavili sportom, ali je Bushnell za razliku od Burnella imao i egzitencijalni strah koji je prevazilazio imperativom pobede jer je u pobedi video put za prevazilaženje trenutne situacije.

Bushnell i Burnell nikada ne ulaze u neki naročito dramatičan sukob i nesporazum, ali je atmosfera vrlo prijatna, idiosinkrazije epohe su istaknute baš onoliko koliko treba i David Blair isporučuje baš onaj visoki nivo koji se očekuje od britanske televizije čak i onda kada ne obrađuje neku superfascinantnu temu. Blair je ponudio potpuno drugačiji rediteljski koncpet u izvanrednom televizijskom filmu COMMON po tekstu Jimmyja McGoverna i mislim da je poređenje rediteljskih koncepata između ova dva filma zapravo školski primer raznovrsnosti umeća koja imaju britanski televizijski reditelji.

Matt Smith ovde ima manje zahtevan star turn nego kada je za BBC igrao Isherwooda, ali dobro se snalazi i u potpuno dugačijem kontekstu i prilazi svemu sa punim angažmanom.

No comments:

Post a Comment