Friday, November 21, 2014

TRASH

Pogledao sam TRASH Stephena Daldryja, adaptaciju romana Andy Mulligana koju je napisao Richard Curtis. Nažalost, reč je o čudnom promašaju - internacionalnoj produkciji smeštenoj u Brazil i odigranoj na portugalskom koja je namenjena publici van Brazila, ali ne sa ciljem da publika uživa u filmu već sa ciljem "podizanja svesti" o problemu korupcije i represije u ovoj regionalnoj sili koja sve više pokazuje zube SAD.

Richard Curtis, jedan od mojih omiljenih scenarista, nažalost vrlo često "pere" svoju savest ovakvim "angažovanim" projektima i to su mu redovno najslabija dela. Primer je TV film o malariji MARY AND MARTHA.

Za razliku od MARY AND MARTHA koji je suv angažovani pamflet, TRASH je ipak film ali ostaje duboko u senci Danny Boylea i SLUMDOG MILLIONAIREa jer naprosto nije dovoljno kvalitetan da prožme lokalnu kulturu i ornamentalnost sa zapadnim stilom filmmakinga.

"Pokroviteljski" likovi i role Martina Sheena i Rooney Mare nažalost i deluju kao par zapadnih glumaca dovedenih u Brazil unutar nekog, rekao bih skromnog, produkcionog paketa kako bi film mogao da se kasnije eksploatiše na English-speaking tržištu.

TRASH je bezvredan kao film ali ako imamo u vidu poziciju Brazila u odnosu na SAD, onda je i toksičan u geopolitičkom smislu jer pokušava da positoveti korupcionaške incidente sadašnjih suverenističkih vlasti sa ekscesom ranijih proameričkih diktatora što je neumesno. Otud i likovi misionara deluju kao parafraza katoličkih sveštenika koji su ustajali protiv diktatura u Latinskoj Americi, a to poređenje je krajnje nategnuto.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment