Saturday, November 29, 2014

LIPTON COCKTON IN THE SHADOW OF SODOMA

Pogledao sam LIPTON COCKTON IN THE SHADOW OF SODOMA Jarija Halonena. Iako bi ovaj naslov mogao biti interesantan ljubiteljima queer filma i verovatno je uvršten u njihove selekcije, reč je o SF satiri koja se zapravo usputno služi queer temama i campy estetikom ali rezultira jednom dosta konfuznom pričom i idejom o svetu budućnosti koji je na izmaku energetskih resursa i seriji bizarnih spontanih detonacija koje istražuje naslovni junak.

Glavnu ulogu igra Jarmo Tommila, poznati finski glumac koga smo ptom gledali u sjajnim radovima Jalmarija Helandera a u ovom filmu on je bio umešan i u rad na scenariju. Tommila je odlična faca i uspeva da unese nešto staroholivudskog ali melvilovskog šmeka u lik queer detektiva koji istražuje zamršeni slučaj.

Halonen odstupa od queer estetike jednim delom i po tome što se toj sceni vrlo često podsmeva na jedan senzacionalistički, vrlo homofoban način a pitanje identiteta glavnog junaka prvo načinje a onda ostavlja po strani.

Trajanjem od 79 minuta, Halonen postiže da film bude dinamičan i da uprkos potpunom narativnom rasulu i proizvoljnosti nikada ne postane dosadan.

Iako takav film per se kod nas nikada nije snimljen, načitao sam se velikog broja sličnih scenarija za vreme studija na FDU, od osamdesetih do dvehiljaditih. U tom smislu, Jari Halonen je jedan od onih velikih srpskih reditelja koji toga nisu ni svesni.

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment