Friday, November 21, 2014

100 YEARS OF EVIL

Pogledao sam 100 YEARS OF EVIL Erika Egera i Magnusa Oliva, švedsko-američki mockumentary o jednoj od najtrošenijih tema u ovoj vrsti filma, posle dolaska vanzemaljaca - a to je premisa da je Hitler živ. Eger i Oliv snimaju film koji pokušava da bude i mockumentary i dosta brižljivo pravi lažne materijale ali istovremeno idu i pravcem found footage trilera.

Na kraju, segment u kome film ponajviše posustane jeste upravo pseudo-dokumentarni segment, dok u domenu found footage trilera uspeva da se održi do samog kraja, mada ne na nivou filmova kao što je CONSPIRACY.

U jednom trenutku ideja da je Hitler živeo u Americi postaje vic, i to je u duhu ovog filma koji koketira sa komedijom, međutim, na kraju ipak remeti mehaniku dela. Susreti Hitlera sa grupacijama koje je proganjao nose određenu pregnantnost ali kasnije ideje da je bio preteča McDonald'sa i da je pravio paralelni program odlaska na Mesec sa NASAom, nemaju podjednak efekat.

Eger i Oliv u ovom filmu pokazuju da umeju da izgrade dobru atmosfe5ru i da izvuku autentičnost iz ekipe okupljene da glumi. Isto tako, vrlo dobro se snalaze na lokacijama. Ipak, umerena potrošenost koncepta da je Hitler i dalje živ i ova mockumentary/ found footage forma pokazuju da je u određenom smislu ovaj film više pozivnica za neke nove poslove nego što je samostalno delo.

Ipak, svi oni koji pretenduju da uđu u žanrovski film i ljubitelji teme, definitivno treba da ga pogledaju.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment