Friday, November 6, 2020

INTO THE ASHES

 INTO THE ASHES Aarona Harveya je film osvete urađen po mustri sličnih naslova iz sedamdesetih. Dešava se u Heartlandu i govori o mladom radniku sa stovarišta nameštaja koji vodi miran život u jednoj neupadljivoj varošici sve dok iz zatvora ne izađu ljudi iz njegovog bivšeg života, s akojima je vodio bandu i sa čijim se parama skućio. Oni dolaze, ubijaju mu ženu i ranjavaju njega, misleći da su ga ubili. Ali nisu. I on kreće u osvetu, sa prijateljem, i ocem pokojne žene inače šerifom koji im je za petama.

Luke Grimes igra glavog junaka, James Badge Dale je najbolji prijatelj, Frank Grillo je negativac a Robert Walker sa svojom šerifovskom pojavom iz serije LONGMIRE i igra ucveljenog oca šerifa.

Aaron Harvey snima film koji je atmosferičan, slow burner, sa zanimljivim scenama obračuna, dobrom glumom, sjajnim ambijentima i atmosferom i pričom koja je obrni-okreni rutinska.

Sada naravno celom tom problemu možemo prići filozofski, odnosno da lsi 70s revenge flickovi računali na filmofilsku erudiciju publike i koliko ih ona hendikepira kada nadilazi ideje autora. Pa, izvornici sigurno nisu ali za INTO THE ASHES iako nije nimalo meta, ne možemo reći da baš ne računa, pa u tom smislu Harvey jeste mogao biti nešto kreativniji, ako ne na nivou celine a onda barem na nivou pojedinih scena. Najneuralgičnija je scena prvog susreta junaka sa banditima koja je veoma generic a trebalo bi da bude dramski centerpiece filma.

Međutim, ono što je najslabije u filmu je pristojno a ono što je dobro je slidno i osmišljeno, i zato je ovo film koji u principu donosi više uživanja onima koji slabije poznaju dati žanr.

Iako IMDB ne donosi taj podatak, na špici filma potpisan je Joe Carnahan kao izvršni producent zajedno sa Frankom Grillom sa kojim je već godinama u poslovnoj i kreativnoj saradnji. Njihova kuća radi stvari koje su negde na ničijoj zemlji između Cinestatea i mejnstrima i isporučuje solidan old school i pomalo offbeat žanrovski sadržaj.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment