Wednesday, November 4, 2020

A BABYSITTER’S GUIDE TO MONSTER HUNTING

A BABYSITTER’S GUIDE TO MONSTER HUNTING Rachel Talalay je ekranizacija romana Joe Bellarinija, koju je on sam i napisao. Rachel Talalay je u prvoj polovini devedesetih bila up and coming žanrovska rediteljka i karakterisali su je vrhunski stilizovani i estetizovani filmovi. Nažalost, nijedan od njih nije napravio neki značajan uspeh a TANK GIRL, ekranizacija poznatog undergorund stripa bio je čak i veliki flop tako da je ona na kraju završila radeći ozbiljne televizijske serije u kojima su bili potrebni rediteljski zahvati tog tipa.


A BABYSITTER’S GUIDE TO MONSTER HUNTING je njen povratnički film i reč je o dečjem filmu u koji ona ubacuje dosta svog goth i horor senzibiliteta. U osnovi ovaj film preuzima zaplet koji smo već viđali u filmovima kao što su LABYRINTH, ADVENTURES IN BABYSITTING i MONSTERS INC, dakle ne nudi mnogo toga novog.


Priča prati devojčicu koju su “čudovišta ispod kreveta” progonila kad je bila mala i ostala je traumatizovana tim iskustvom. Kada čudovišta otmu dete za koje je zadužena tokom Noći veštica, ona saznaje da postoji tajno društvo bejbisiterki koje se odavno bore protiv čudovišta.


Film je duhovit, simpatičan, namenjen je deci i ne treba ga gledati izvan tog okvira, naročito u pogledu konstrukcije suspense scena i sličnih stvari. Rachel Talalay donosi lakoću izlaganja priče, sugestivno odabranu glumačku podelu, sačinjenu od mladih i talentovanih glumaca koji se odlično snalaze sa pulpy materijalom, i uprkos tome što u pojedinim scenama zapada malo u “plošnost” svojstvenu televiziji, zapravo je ovo u pogledu svega prava mera za ciljnu grupu.


Rachel Talalay preko četvrt veka nije snimila film ali ali je ovde vrlo brzo našla svoj mojo. I ti maloekranski detalji ni ne smetaju jer ovo je ipak film pravljen za streaming, odnosno za Netflix. U tom smislu, ne obazirite se previše na kritike, ovo je dosta solidan produkt koji me je u skladu sa svojim kapacitetima dobro zabavio i što je još važnije ostavio mi je lep utisak u pogledu zanatske izvedbe i maštovitosti.


Rachel Talalay se naime jako dobro služi stripovskom stilizacijom i film sjajno izgleda u tom pogledu iako evidentno nije pravljen sa velikim budžetom. Štaviše, ima baš nekih starij, gotovo old school stripovsko videospotovskih intervencija koje su mi izuzetno prijale. 


* * * / * * * *


No comments:

Post a Comment