Thursday, June 11, 2015

JURASSIC WORLD

JURASSIC WORLD Colina Trevorrowa deluje kao jugoslovenska fudbalska reprezentacija - na okupu je niz sjajnih pojedinaca koji su se dobro pokazali u drugim projektima, sve vreme izgleda kao da će nešto da se desi i onda kada krene da se dešava na kraju nikako da se desi. Rezultat od umereno simpatičnog vremenom postaj mučan.

Colin Trevorrow je snimio izuzetan indie film SAFETY NOT GUARANTEED i u JURASSIC WORLDu se ispostavilo da nije dorastao ovom zadatku. Na kraju ceo film je režiran vrlo ex catedra, i to ne samo u domenu akcije koja je izuzetno pitoma, bez ijednog istinski velikog set-piecea, sa par zanimljivih detalja, već i u domenu glume gde sam očekivao mnogo više od ovog reditelja. Imam momenata lucidnosti, ima situacija u kojima zaigra Prattov šarm ili kada se oseti nešto indie nekonvencionalnosti, ali ukupno uzev, takvi bljesci su vrlo retki.

Film pokušava da bude “pametan” i da komentariše savremenu klimu u svetu zabave u kojoj čak ni istinski impresivne stvari nisu više impresivne. Tako ovde na početku junaci konstatuju da “dinosaurusi više nikoga ne mogu da oduševe” i za potrebe toga genetski modifikuju novog i strašnijeg. Slično je i sa Trevorrowim. Umesto nekog rutiniranog reditelja spektakla, doveli su indie reditelja, kako bi doneo tog indie DNK ali na kraju, kao i akcija sa Indominus Rexom, sve se završava vrlo skromnim rezultatom.

Na scenariju su potpisana četiri pisca, Trevorrow i njegov sidekick Connely sa SAFETY NOT GUARANTEED plus Rick Jaffa i Amanda Silver koji su rebootvali Planetu Majmuna. Na kraju, najzanimljiviji detalj u zapletu ostaje premisa koju je navodno razrađivao John Sayles onomad za četvrti deo a to je priča o pretvaranju dinosaurusa u oružje. Možda će ta ideja biti dalje razrađivana u eventualnom petom delu.

Neke ideje kojima se bavi JURASSIC WORLD nisu sasvim moronske, kao što je recimo pretvaranje dinosaurusa u biološko naoružanje, pitanje da li su genetski modifikovani dinosaurusi svesni toga da nisu nastali “prirodnim putem” i kako poimaju svoje mesto u lancu ishrane, ali završnica u kojoj se parafrazira GODZILLA, odnosno pokušaj da se ljudi i dinosaurusi nađu na istoj strani, ima u sebi dosta zanimljivih implikacija, ne samo tu jednostavnost inverzije premise, no realizovana je nevešto i nemaštovito, tako da samo podvlači inherentnu glupost nametnute etičke dileme.

Naime, dinosaurusi nastali genetskom modifikacijom, jer smo u prvom delu saznali da se nisu mogli napraviti isključivo iz DNK dinosaurusa, odlučuju da se udruže sa ljudima kako bi pobedili abominaciju - GMO dinosaurusa, iako ni oni sami nisu niti nastali prirodnim putem, niti su prilikom nastanka rekonstruisani po svojim stvarnim karakteristikama već su naprotiv prilagođeni zahtevima zabavnog parka.

Paradoksalno, na kraju “negativci” u ovom filmu, predstavnik vojnoindustrijskog kompleksa i genetičar, uprkos nizu esencijalizovanih mana ispadaju zapravo jedini zastupnici zdravog razuma.

Bryce Dallas Howard je svoju ulogu nervozne poslovne žene uvučene u postolovinu krajnje prekempirala, i nije ni blizu vrhunaca tog tipa kao što je bila Kathleen Turner u ROMANCING THE STONE i sl. Chris Pratt igra u Amblinu, i ako je ovo proba za njegovo preuzimanje Indiana Jonesa onda… hm… ne bih rekao da je prošao test ali ne zbog svog magnetizma, već zato što mu materijal nije dopustio dovoljno prilika. U Prattovom slučaju, autori su morali izvući mnogo više.

Akcija, potere, napetost - sve to je vrlo mlako. Maštovitost je prisutna na nivou detalja ali ne i celine i nema punokrvnih razrađenih pretnji, nema antologijskih scena kao što je napad raptora u kuhinji itd.

Film smešten na egzottično ostrvo, sa dinosaurusima i dobrim facama na ekranu, a izuzev Bryce, svi su dobre face, nažalost na kraju funkcioniše samo na nivou land graba. Naprosto, toliki kadrovski, finansijski i tehnički napor ne može a da ne proizvede neki nivo prijatnosti.

JURASSIC WORLD međutim, istovremeno, ostaje krajnje kameran, rekao bih čak vizuelno neupečatljiv. Impresivnost se ovakvim sadržajem ne može proizvesti. Spielberg je u prvom filmu naplatio ekskluzivnost zamisli i realizacije a Bong je sve odveo na n-ti u pogledu napetosti u HOSTu - a rekao bih čak da je onda i JJ Abrams u SUPER 8 odradio Amblin.

Trevorrow je slabiji od većine uporedivih filmova kojih se možemo setiti i u najboljem slučaju dobacuje negde do LOST WORLDa koji je meni bio slabiji od trećeg. Ipak, ova ekipa na okupu naprosto nije mogla snimiti totalno smeće, tako da JURASSIC WORLD na kraju ispada kao šljakerski film koji nije mnogo inspirisan ali je u principu dobacio do neke minimalne radne norme. 

* * 1/2 / * * * *

1 comment:

  1. stari, u zvezdici se razlikujemo. ali ja bih rekao da sam se proveo mnogo bolje od tebe.

    ReplyDelete