Tuesday, June 9, 2015

ПАРАГРАФ 78 (1)

ПАРАГРАФ 78 je diptih Mihaila Hleborodova, priča podeljena na dva filma o misiji ruske komandoske ekipe koja u bliskoj budućnosti biva poslata da reši krizu u supertajnoj vojnoj laboratoriji. Hleborodov se u ova dva filma bavi prikazom vojnih akcija u maniru američkog akcionog filma i sasvim je jasno da ПАРАГРАФ 78 pokušava da se nadoveže na rešenja iz ALIENSa, PREDATORa i RESIDENT EVILa.

Za zapadno tržište napravljena je verzija u kojoj su iskombinovana dva filma i verujem da bi takva verzija ako su je sklapali vešti montažeri itekako mogla imati smisla. ПАРАГРАФ 78 definitivno ima produkcionu izgrađenost koja bi mogla biti internacionalno interesantna.

Ono što bi se definitivno moglo skratiti jesu repetitivne situacije u kojima tri glavna junaka evociraju svoj nekadašnji ljubavni trougao a ima još nekoliko elemenata koji se poanvljaju ili su suvišni. Ipak, ne mogu reći da je prvih sat i po priče na bilo kom nivou dosadni.

Prvi film ima određenu zaokruženost, prikazuje odlazak ekipe na misiju i trenutak kada misle da su je obavili. Ipak, ako imamo u vidu da je ovo guys on a mission film, podela na dva dela bez neke radikalnije dramaturške intervencije ipak deluje krajnje neobično i ne verujem da ovako treba eksploatisati trilere.

Glumačka podela je zanimljiva. Nažalost, najmanje ekspresivan glumac ima glavnu ulogu i to je jedan od problema.

Ono što junaci zatiču u napuštenoj laboratoriji je zanimljivo, mada u okvirima očekivanog jer zaista postoji bogata filmografija sličnih zapleta. No, Hleborodov to sve radi sa pristojnom estetizacijom i punim ubeđenjem tako da spoj relativno neiskorišćenog imaginarijuma ruske vojske i pouzdanih žanrovskih obrazaca daje simpatičan rezultat.

Videćemo kako će se Hleborodov pokazati u drugom delu i koliko je on zaokružen.

 * * 1/2 / * * * * 

No comments:

Post a Comment