Sunday, March 5, 2023

PUERTO RICANS IN PARIS

Nisam znao, mada sam mogao znati, u vreme kada sam gledao Bucharebov film LE FLIC DE BELLEVILLE u kom Luis Guzman igra domačina iz Majamija, fish out of water policajcu iz Pariza, da je prethodno ovaj glumac overio Pariz u filmu PUERTO RICANS IN PARIS Iana Edelmana 2015. godine.

Edelmanov film je nepravedno oklevetan kao nešto nesvakidašnje loše što on apsolutno nije. Ne, svakako nemamo slučaj neshvaćenog klasika, ali ono što je osnovni fundamentalni problem ovog filma jeste Edelmanov stil donet iz lapidarne HBO serije HOW TO MAKE IT IN AMERICA. Tu seriju sam krenuo da gledam sa velikim entuzijazmom a onda sam neku epizodu propustio i iskreno nisam ni primetio da sam prestao da je gledam.

Tako i PUERTO RICANS IN PARIS, svakako nije FRENCH CONNECTION i ovo je buddy cop komedija koja je isključivo komedija i u njemu akcije praktično nema. Ima je veoma malo, zanemarljivo, i nema gunplaya, što svakako izlazi iz okvira žanrovskog očekivanja.

Međutim, ovaj film jeste simpatična buddy cop medija o dva veoma različita njujorška policajca portorikanskog porekla koji dolaze u Pariz da razbiju lanac falsifikatora luksuznih tašni i reše slučaj ukradenog modela koji bi mogao da procuri kao kopija pre izlaska originala.

Dakle, njih dvojica sa njujorških ulica gde jure šanere dolaze u pariski modni milje. Ima tu nekih očekivanih nesporazuma, sudara kultura i sve to je izvedeno lapidarno u Edelmanovom stilu. Ovo je zaista "laka zabava" ali nije film koji je neprijatan, i svakako nije izrugivanje sedmoj umetnosti kako je predstavljen.

Konačno, ovo nije ZOOLANDER, nije ni KNOCK OFF, ovo je baš buddy cop komedija, iako bez akcije.

* * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment