Monday, December 5, 2016

MORGAN

Pogledao sam MORGAN Lukea Scotta, Ridleyevog sina. Film govori o biokiborgu čiji razvoj pođe po zlu. Luke Scott međutim nije pošao očevim putem i snimao nešto na tragu BLADE RUNNERa što bi se u ovakvoj priči očekivali i sa i bez porodičnog pedigrea. Štaviše, rekao bih da je recepciji ovog filma znatno i doprinelo to iznevereno očekivanje - priča je bila zrela da postavi neka pitanja o tome šta je čovek, šta je veštačka inteligencija, šta je evolucija, sanjaju li androidi električne ovce, ko može a ko ne može da oseti ljubav i sl.

Scott i njegov scenarista međutim prave film u kom su i androidi naspavani i električne ovce na broju i opredeljuju se za jedan fini slasher, atmosferični triler koji zbilja krene kao još jedna priča o grehu stvaranja novog bića ali se onda vrlo brzo pretvori u klaustrofobični, a potom i agorafobični triler.

Luke Scott bez ikakve sumnje ima zanat u malom prstu, podjednako dobro realizuje i upmarket uvod u naučnoj stanici sa zanimljivim likovima za koje je okupljena odlična glumačka ekipa, kao što se vešto snalazi i u situaciji kada krenu obračuni.

Moguće je da glumačka podela u kojoj su Kate Mara, Rose Leslie, Boyd Holbrook, Michelle Yeoh, Paui Giamatti, Jennifer Jason Leigh sugeriše film sa većim pretenzijama, ali oni i u ovakvim okolnostima imaju šta da odigraju (izuzev možda JJL) i vrlo je zanimljivo kako je Luke Scott napravio "ženski" žanrovski film u kome su glavni antagonisti žene - s tim što se rod novostvorenog bića namerno problematizuje u početku filma.

U pogledu razumno postavljenih pretenzija, Luke je očigledno povukao na strica Tonyja. Ipak, čini se da kritika nije imala razumevanja za njegovo realno sagledavanje kapaciteta materijala. Ipak, verujem da će na duže staze MORGAN naći svoje popštovaoce među ljubiteljima slashera pa i akcionog trilera.

* * * / * * * *

No comments:

Post a Comment