Thursday, December 18, 2014

REC 4: APOCALYPSE

Pogledao sam REC4:APOCALYPSE Jaumea Balaguera. Nažalost, posle MIENTRAS DUERMES koji je bio zbilja odičan i zanimljiv u svakom pogledu, vraća se ovom stagnantnom serijalu u nastavku sa kojim ta stagnacija dostiže svoj vrhunac.

Naime, ako je osnovni smisao serijala REC bio sadržan u naslovu, dakle u found footage estetici, onda se od toga odustalo u filmu Paca Plaze. Ali, Plaza je barem napravio odmak u odnosu na prva dva filma tako što je uveo nove likove i uneo duh zombi komedije, jednog od istrajnijih podžanrova horora. Iako se za Plazin GENESIS teško može reći da je dobar film, ili da se po kvalitetima može porediti sa prvim delom, funkcionisao je kao podnosšljiv dodatak tom domenu zombi komedije.

Četvrti deo međutim samo na nivou detalja koketira sa found footage elementom utoliko što CCTV kamere i neki arhivski snimci igraju značajnu ulogu ali sve ostalo je postavljeno kao krajnje konvencionalna priča o podivljalim ljudima na brodu. 

Balaguerova režija je solidna u pogledu inscenacije ali ipak ispod nivoa u tehničkom pogledu kad je reč o prikazivanju akcionih prizora, ne samo zato što su situacije u osnovi nemaštovite već i zato što brod nije u dovoljnoj meri iskorišćen a neki detalji su čak i poprilično ispušteni.  Ako imamo u vidu neinventivnost priče i konvencionalnost scena koje su ponuđene Balagueru, jedini rezon iza snimanja ovog filma jeste bio pokušaj da snimi showcase za eventualni američki angažman, i tu može dobiti tek prelaznu ocenu, ali se ni po čemu ne izdvaja od većine “boljih” španskih reditelja repertoarskog filma. 

Teza da je REC4 poslednji filmu franšizi nije potvrđena onim što se vidi na ekranu, i verujem da će Filmax uskoro napraviti reboot. Ako je pak ovo zaključenje serijala sa Plazom i Balaguerom onda obojica imaju razloga da se raduju jer je očigledno da u ovom serijalu više nemaju šta da kažu.

Plaza je u svom samostalnom RECu mnogo više odstupio od kanona i to mi je smetalo iako mi je već drugi REC koji je sav bio u kanonu bio izrazito bezveze. Međutim, čak i ta potpuna promena žanrovskog predznaka je bolja od ove Balaguerove hibernacije. Nadam se da je četvrti REC cena snimanja nekog novog MIENTRAS DUERMAS.

* 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment