Friday, December 26, 2014

BIG HERO 6

Pogledao sam BIG HERO 6 Dona Halla i Chrisa Williamsa. Reč je o jednoj o tri najbolje ekranizacije Marvela u istoriji filma, uz BLADE i X-MEN: FIRST CLASS a svakako najboljoj u output dealu koji imaju Disney i ova kuća. Ne bih sada ulazio u pitanje da li se BIG HERO 6 “računa” kao Marvelov film pod Disneyem ili ne jer reč je o ostvarenju namenjenom deci koje pravi priličan odmak od stripovskog originala. S jedne strane, obraća se mlađoj publici nego strip a sa druge bitno menja origine junaka. U tom pogledu, BIG HERO 6 nudi verovatno novi kontinuitet ovih junaka koji ima šanse da zaživi više nego originalni. No, niz Easter Eggova unutar filma, koji referišu i na Disney i na Marvel sugerišu da ova cela operacija ima blagoslov.

Ipak, to sve nije važno, pred vrhunskom maštovitošću, kako alternativne prošlost/ sadašnjosti/ budućnosti u kojoj su Tarabići bili u pravu i “žuta rasa je trijumfovala”, još 1906. godine kada je posle zemljotresa u San Francisku niponizovala ovaj grad i obnovila ga sa jakim japanskim uticajem, tako i pred aproprijacijom atmosferom mange i anime u novom ključu.

Japanski uticaj je dobrodošao i znatno doprinosi atmosferi film. Junaci su rasno mešanog sastava ali bez insistiranja na nečijem etničkom poreklu. Ovo svakako nije MULAN iako je glavni junak polu-Japanac.

BIG HERO 6 me je u najboljem smislu podsetio na klasik REAL STEEL Shawna Levyja, s tim što je ovo superherojski a ne bot fighterski film. BIG HERO 6 je origin story o nastanku mladog heroja, o tome kako je Hiro Hamada odlučio da pomaže ljudima i kako je na tom putu kao pomoćnika ali i vodića uzeo projekat svog pokojnog brata, robota na naduvavanje za lekarske intervencije. 

BIG HERO 6 je mnogo uspešnija rekonstrukcija superherojskog mita od INCREDIBLESa, mada je Disney u tom pogledu već imao odlične domete, recimo sa igranim filmom SKY HIGH. Za početak BIG HERO 6 ne polazi od agresivne postavke da superheroje treba dekonstruisati i parodirati pa ih onda ponovo sklopiti kroz preveliko oslanjanje upravo na njihove najokoštalije klišee. BIG HERO 6 ne dekonstruiše superheroje u polazištu, ali na kraju, mnogo maštovitije i svežije formuliše svoju putanju koja vrhuni nastankom superheroja koji pritom ima i klasični superherojski etos (ne ubija, ne sveti se, radi za dobrobit zajednice). 

Bez ulaženja u spojlere, film me je dodatno vezao time što je neka od pripoedačkih rešenja koja su mi padala na pamet tokom gledanja kao too good to be true baš na takav način realizovao čime je pokazao da ne ide na simplifikacije u službi dečje publike.

Kao što se za mnoge animirane filmove koji se obraćaju u drugom sloju starjoj publici kaže da su zapravo namenjeni odraslima, za BIG HERO 6 se može reći sve sem toga. Pre svega zato što ovaj film funkcioniše kako za decu tako i za ljubitelje superherojskog akcionog filma, ali je potpuno lišen ciničnih opaski, iskoraka kojima se pridobija pažnja roditelja koji su došli kao pratnja i sl. Međutim, mislim da je mnogo veće priznanje to što je BIG HERO 6 animirani film koji je zamišljen kao pokušaj da se dečja publike regrutuje za ovaj žanr i da se ne oseća izostavljeno a na kraju se nametnuo kao jedan od boljih predstavnika unutar celog žanra.

* * * 1/2 / * * * *

No comments:

Post a Comment