Tuesday, December 23, 2014

BETHLEHEM

Pogledao sam BETHLEHEM Yuvala Adlera, prošlogodišnji izraelski kandidat za oskara. Reč je o krejnje rutinskom trileru o agentu Mossada i mlađem bratu palestinskog pobunjenika koji radi kao doušnik. Adlerov film je u najboljem slučaju na vizuelnom nivou televizijskog filma iz nekih prošlih vremena a scenario koji su napisali Adler i Palestinac Ali Waked je u trilerskom pogledu rutinski, a izuzev jedne scene (bdenje nad telom ubijenog pobunjenika kada pripadnici Al-Akse i Hamasa počnu da se otimaju za telo) tu zaista nema ničega naročito zanimljivog.

Jedan od razloga je sigurno to što su razni filmovi o teroristima i agentima Mossada koje je snimao Holivud uspeo da glamurizuje taj milje do tačke kada neko kao Adler snimi vizuelno sveden i zapravo vrlo oskudan film, sa realističkim pristupom, sve to odjednom izgleda veoma skromno. Adler je u vizuelnom pogledu zaista reditelj minimalnih mogunosti i to se oseča u ovom filmu koji se doduše uklapa u okvire izraelske kinematografije koju ne krasi naročita estetizacija, ali je primetan i strašan manjak osečaja za lepo.

Naprosto o tom osušenom realizmu, sa digitalnom fotografijom bez intervencija kroz upotrebu objektiva, Adler ne postiže ništa, do tačke kada čak ni taj život koji beleži ne deluje ubedljivo već previše prazno, naročito jer reditelji savremenog filmskog realizma insistiraju na bogatstvu kadra u pogledu nepredviđene dinamike dešavanja i ambijenta.

Otud, meni ta cela nova linija izraleskih filmova koji postižu veliko internacionalno priznanje kao što su bili HA-HOV ili BIG BAD WOLVES, deluje kao eventualno prepoznavanje potencijala za rimejk pre nego konstruktivna pohvala za nešto što se može gledati kao završen proizvod.

Gluma u filmu je kompetentna ali ne više od toga. Jedino zanimljivo rešenje za koje ne mogu reći da je ba i dobro jeste izmeštanje nekih bitnih razvoja u priči u elipsu, i pomeranje junaka unapred u odnosu kroz preskakanje pojedinih scena i nadoknađivanje kroz detalje i kratka prepričavanja. Ne mogu reći da je to dobro ali eto barem je bilo poučno videti to rešenje. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment