Tuesday, December 15, 2015

PHASMA EX MACHINA

Pogledao sam PHASMA EX MACHINA Matta Ostermana, mikrobudžetni SF film sa kojim je Osterman privukao pažnju. Nažalost, osim zanimljive premise, ovaj film ne nudi mnogo, ali ipak ima određeni šarm filmova snimanih uz pomoć štapa i kanapa. Kada je Osterman kasnije dobio priliku da snimi film 400 DAYS nažalost nije uspeo da isprati to što se očekivalo od njega kao snalažljivog indie početnika.

PHASMA EX MACHINA nudi novi ugao u odnosu na priče o duhovima. Još od POLTERGEISTa znamo premisu da se duhovi pojavljuju u blizini većih energetskih izvora. Kod Ostermana, mladi mehaničar pravi uređaj kojim će sakupiti električnu energiju u mreži svoje kuće sa nadom da će invocirati duhove svojih roditelja.

Po čitavom kvartu počinju da se pojavljuju duhovi pokojnika a njihovi bližnji prilično različito reaguju na ovaj povratak iz mrvih…

Premisa zvuči zanimljivije u prepričavanju nego u realizaciji, a low fi mogućnosti ekipe daju filmu šarm koji nažalost ne uspeva da isprati scenaristički. Posle 400 DAYS jasno je da PHASMA nije adekvatno ispraćena drugim filmom, ipak ne čudi me da je Matt Osterman posle ovog debija generisao neka očekivanja. 

* * / * * * *

No comments:

Post a Comment